Як розпізнати гарний коньяк

Запам’ятайте 4 речі, на які варто звернути увагу: зовнішній вигляд, смак, аромат, відтінок. Знаючи основну інформацію про принципи виготовлення цього напою, його історію та культуру вживання, купити коньяк високої якості не складе труднощів.

Хороший коньяк представлений у скляній тарі. У жодному разі він не повинен бути у пластиці! Для довідки: пластмаса у поєднанні зі спиртом виділяє токсичні речовини, небезпечні для здоров’я.

Зовнішній вигляд пляшки відіграє роль, але не таку важливу. Є думка: чим неординарніша форма та оформлення пляшки, тим кращий напій. Але, швидше, це лише маркетинговий хід.

А ось на етикетку варто звернути увагу. Вона має бути наклеєна рівно, без вигинів, з рівномірним розподілом клею по периметру.

Уважно дивіться на ковпачок коньяку. Він не повинен прокручуватись, оскільки закупорюється автоматично. Бажано, щоб пробка була з деревини, але є хороші коньяки з пробкою із силікону або пресованої тирси.

Якісний напій має такі характеристики:

  • прозорий, без каламутних домішок та осаду;
  • справжній коньяк має бути маслянистий. Саме дубильні речовини під час витримки роблять напій в’язким та маслянистим. Це легко перевірити, перевернувши пляшку. Якщо на склі з’явилися маслянисті сліди, отже, якісний напій;
  • відтінок у хорошого коньяку залежить від витримки. “Старий” може бути темно-коричневим, наближеним до деревного, а у молодого відтінок може бути світло-бурштиновим;
  • аромат повинен бути приємним, без різкого запаху спирту та, тим більше, ацетону, гасу. Ванільні ноти з’являються у коньяків 5-річної витримки та більш зрілих. У перших рядах будуть дубові відтінки, до яких можуть приєднатися шоколадні, виноградні і навіть нотки чорносливу. Якщо є різкий спиртовий запах, ймовірно, до коньяку додавали спиртовмісні рідини, і йдеться про бюджетний коньячний продукт.

Перевірити коньяк легко. Переверніть пляшку. Якщо краплі стікають швидко, не затримуючись, швидше за все це неякісний продукт. Витриманий в’язкий напій, має достатню щільність, залишає сліди на склі.

Скільки коштує хороший коньяк?

Хороший напій не може бути дешевим, хоча б тому, що для виробництва одного літра коньяку необхідно приблизно десять літрів молодого вина і ще кілька років для ретельної витримки. Середньоринкова вартість хороших коньяків приблизно 700 гривень за пляшку об’ємом 0,5 л. Якщо ви розглядаєте варіанти на 40–50% дешевші за цю цифру, найімовірніше, йдеться про коньячний продукт, який з якістю не має нічого спільного.

Віддавайте перевагу брендам, які ви точно знаєте, і куштували їхню продукцію, або хоча б маркам, які на слуху.

Тим не менш, висока ціна не є гарантією відмінної якості. Щоб мінімізувати ризик купівлі неякісного продукту, необхідно купувати коньяк у перевірених магазинах, де є сертифікати якості, відповідності та справжності. Ринок не стоїть на місці, і з кожним роком з’являються новинки, які можуть конкурувати з коньячними мастодонтами. Широкий вибір коньяків пропонує магазин алкоголю “хліб і вино. В мережі продаються справжні коньяки із Франції а також перлини коньячного виробництва із Грузії, Вірменії та навіть країн Прибалтики. 

Теги:

Комментарии