Як вибрати лопату?

Лопата є важливим інструментом при виконанні земляних робіт. Вона необхідна також при навантажуванні/розвантаженні сипучих матеріалів, прибиранні снігу. В одних випадках працювати нею легко, в іншому − навпаки, і це залежить не тільки від фізичної підготовки працівника. На зручність у роботі та рівень втомлюваності впливає відповідність інструмента певним критеріям.

Критерії вибору лопати

Джерело: https://torg-optom.com.ua

Першою умовою правильного вибору є відповідність призначенню. Варто спочатку визначитися, для яких саме робіт інструмент потрібен. Це допоможе заощадити чимало часу. Потрібно враховувати також інші фактори. Серед них:

  • матеріал, з якого виготовлено клинок та держак;
  • розмір;
  • вага;
  • форма вершка держака.

Особливу увагу слід звернути на клинок. Матеріалом для нього зазвичай береться сталь, але кращим матеріалом вважається титан, оскільки він міцний, а вироби з нього не гнуться і мають невелику вагу.

На зручність у роботі з лопатою впливає вершок держака. В європейських зразках він має поперечну ручку, яка звужується у місці кріплення до держака. Це дає змогу міцніше триматися за руків’я та сприяє економії сил працівника.

Щодо розміру фахівці радять обирати інструмент, держак якого не заважатиме в роботі. Оптимальним вважається варіант, якщо висота лопати нижче плеча працівника на 10 см.

Інструмент повинен бути також зручним та легким. Це сприятиме зменшенню навантаження на спину під час роботи.

Види лопат

У господарстві повинно бути кілька видів цього інструмента, серед яких визначилися своєрідні лідери:

  • штикова;
  • дренажна;
  • совкова.
Джерело: https://torg-optom.com.ua

Популярними є штикові лопати або універсальні. Цей інструмент підходить для багатьох видів робіт: перекопування твердих ґрунтів, перерізування невеликих коренів. Лопата цієї категорії може бути стандартного або меншого розміру. Її «полегшений варіант» дає змогу уникнути утомливих нахилів та зменшити навантаження на хребет.

Дренажна лопата відрізняється від попередниці формою полотна. Воно довге і має ледь зігнуті краї та закруглений кінчик. Інструмент підходить для копання траншей поливальних систем та зачищення вже наявних, а також для пересадки чагарників, висадження квітів.

Джерело: https://torg-optom.com.ua

Ще один популярний інструмент відомий у народі як шуфля. Це совкова лопата з високими краями, загнутими під прямим кутом. Вона призначена для виконання робіт, пов’язаних з сипучими матеріалами: піском, щебенем, снігом.

Є також пожежна, саперна, піскова, снігова та низка інших. Загалом існує кілька тисяч різновидностей лопат.

Джерело: https://torg-optom.com.ua

Виробники пропонують вдосконалені моделі, в яких сучасний дизайн та функції, покликані створити більш зручні умови роботи, більш тривалий термін використання.

Властивості ручки

Ручка як деталь інструмента, з допомогою якого виконується робота з великим фізичним навантаженням, повинна бути зручною. Від її конструкції залежить зручність та ступінь утомлюваності працівника.

Уже відомо, що в європейських зразках ручки виготовляються з поперечною перекладиною, і це значно полегшує роботу.

Виробники ручного інструмента пропонують V-подібні ручки. Вони виготовляються з пластику, корпус якого звужується до місця кріплення з держаком. Діаметр з’єднання становить 32 мм. Така ручка зручно лежить у долоні, не вислизає під час роботи. Вона має для руки отвір достатньої ширини, і це дає змогу працювати у спеціальних рукавицях. Важливо також те, що вага ручки незначна − 100 г. Все це дає змогу витрачати менше зусиль і швидше впоратися з роботою.

V-подібна ручка відрізняється також простотою монтажу: кріпиться на держак саморізами. Вона також легко очищається з допомогою вологої ганчірки.

Важливі функції

Кожен вид інструменту призначений для виконання певних функцій. 

  1. Штикову лопату використовують для перекопування ґрунту, підготовки земельної ділянки до зими, копанні пристовбурних кіл навколо дерев. На поверхні металевої частини є поперечки або наступи для зручності роботи й перешкоджання налипання землі.
  2. Совкова лопата або шуфля підходить для роботи з різними сипучими матеріалами. Вона використовується також для розподілу розчину бетону, перенесення добрив. До функцій цього інструмента входить також внесення компосту.
  3. Чимало функцій має дренажна лопата. Однією з головних є викопування траншей під дренаж при високому рівні ґрунтових вод. Використовується при прокладанні труб, проріджуванні чагарників, видаленні зайвих кореневих пагонів.

Врахування головних функцій при виборі інструмента збільшує його термін експлуатації, покращує умови роботи.

Догляд і зберігання

Лопати потребують догляду не менше, ніж інший ручний інструмент. Обов’язковим є очищення їх від бруду й усього зайвого, а також просушування. Якщо металева частина лопати виготовлена зі звичайної сталі, на неї слід нанести машинне мастило.

Зберігати лопати варто в сухому й темному місці. Це допоможе уникнути появи корозії та грибка.

Турбуватися слід не лише про збереження металевої частини, а й держака. Багато сонячного світла й високі температури можуть його пересушити, вивести з ладу.

За умови правильного догляду й зберігання можна збільшити термін експлуатації інструмента.

Висновок

Категорія ручного інструмента не може бути повною без такого важливого елемента, як лопата. Їх кілька видів, і кожен призначений для виконання своїх завдань. Це не тільки перекопування ґрунту, а й перенесення сипучих матеріалів, очищення від снігу, використання для підготовки траншей для прокладання труб зрошувальних систем. Для кожного виду робіт потрібна така лопата, яка найбільше там підходить.

При виборі слід звернути увагу на матеріали, з яких виготовлений цей інструмент, на форму ручки.

Щоб інструмент служив якомога більше, про нього слід належним чином піклуватися: очищати від бруду, металеві частини змащувати машинним мастилом.

Якщо інструмент вибраний правильно, користуватися ним будете з задоволенням.

FAQ

Яка лопата краща для копання?

Для копання найбільше підходить штикова лопата.

Яку лопату краще купити?

Вона повинна бути зручною, легкою, з якісних матеріалів.

Для чого саперна лопата?

Міцна конструкція дає змогу використовувати її в екстремальних умовах. Вона схожа з садовою, але має полотно прямокутної форми, і це дає змогу використовувати її як штикову та совкову.

Комментарии