Карпатські легенди: гори, оповиті туманами й таємницями

Хто б не мріяв хоч раз доторкнутися до містичних таємниць та на власні очі побачити місця, де живе дух легенд. Мандрівка до Карпат — це завжди можливість дізнатися щось цікаве, відчути себе героєм давньої казки. Обравши для відпочинку готель “Стара правда”, ви зможете повною мірою насолодитися красою гір та їхньою загадковою атмосферою.

Легенди, що оживають для нас

  • Заховані скарби. Скелі, по яких проходили секретні стежки опришків, приваблюють туристів не тільки колоритними фонами для знімків. За легендою, тут Олекса Довбуш заховав своє золото, накопичене в ході багаторічного протистояння з шляхтою. Історики не знаходять підтверджень цього факту, але шукачів пригод вабить найменший шанс на успіх.
  • Злі мавки. Виховані на класичній літературі, ми звикли уявляти мавку як прекрасну лісову русалку, що прагне кохання, а знаходить лише трагічний фінал. Але карпатська міфологія інакше описує цих загадкових дівчат. Згідно з уявленнями гуцулів, мавка — це зла сутність, яка намагається завести людину до лісу та з’їсти. Щоб жертва потрапила в пастку, істота обертається тим, з ким ми найбільше прагнемо бути, за ким готові йти в найглибшу гущавину. Корінні мешканці гір переконують, що впізнати мавку легко — у неї на спині немає шкіри. Побачили таку — швидше рятуйтеся, виходьте на світло, ближче до людей.
  • Язичницький Петрос. Гора, на яку часто заходять екскурсійні маршрути, перебуває під особистим заступництвом бога Перуна — грізного слов’янського повелителя громовиці. Нічим іншим не можна пояснити те, що християнський хрест на її вершині не тримається. Люди робили безліч спроб, але вітер на Петросі ламає кріплення і гне метал. 
  • Мертва вода. Невеличка водойма в районі Сколівських Бескидів виглядає непримітно, аж поки ви не дізнаєтеся про її таємниці. Річ у тому, що в Журавлиному озері немає жодної живої істоти. Посередині плеса розташований острів, який періодично змінює своє положення. Місцеві говорять, що у водоймі без дна живуть привиди, тому навідувати її краще в світлий час доби.
  • Справжні чаклуни. Карпатські мольфари знають, як лікувати хвороби, та на диво точно пророкують майбутнє. Ці неймовірні люди ніби проросли в природу, тому мають мудрість тисячоліть. Легенди кажуть, що сильні мольфари здатні миттєво змінювати погоду та вміють бачити всі гірські дороги, схили й полонини в кожен момент часу.

Дотик до давньої карпатської міфології — це враження, які залишаються в спогадах на довгі роки і здатні зачепити струни в глибинах душі.

Теги:

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показать все посты

Комментарии