Садовий декор: види та призначення

Навіщо прикрашати сад виробами ручної роботи? Напевно, щоб отримати естетичне задоволення, яке впливає на внутрішній стан людини, надихає, живить, зцілює, виховує. Цього прагнули навіть первісні люди, коли створювали своєрідні зразки мистецтва, маючи під рукою мінімум матеріалів та приладдя. Поколінню ж ХХІ сторіччя достатньо лише уявити та забажати, щоб на садовій ділянці з’явились не тільки поодинокі фігурки, а й завершені композиції.

Виготовляють декор для саду як з природних матеріалів, так і зі штучних. У будь-якому разі велику увагу майстри приділяють деталям, створюючи максимально реалістичні фігури різноманітних тварин чи персонажів, мініатюри предметів побуту. У роботу йдуть дерево, метал, полімери, гіпс тощо. А щоб надати ландшафтній композиції завершеності, використовують декоративне каміння, найкраще застосування якому знаходять дизайнери.

Як тільки в саду з’являються всілякі прикраси, він перестає бути класичною ділянкою для вирощування їстівних плодів або ж занедбаним клаптиком землі. Завдяки садовому декору вдається досягти значних результатів:

  • * приховати недоліки ландшафту;

  • * змінити атмосферу в сім’ї на радісну й доброзичливу;

  • * перетворити сад на зону відпочинку;

  • * створити куточок для корисних дитячих розваг.

Проте декорування – це не нагромадження різноманітних красивих речей, а творча робота, яка вимагає таланту й естетичного бачення. Перш ніж подарувати друзям гарну фігурку, варто переконатися, що дарунок буде доречним. Купуючи для власних потреб, так само слід заздалегідь обдумати, де знайдеться місце для конкретного декору.

Чим оздобити сад

Хоча дерева та квіти самі собою є найкращою прикрасою садової ділянки, проте їхнє квітуче життя недовге. Вони відцвітають, втрачають листя, старіють, хворіють, а от якісні декоративні речі дуже повільно піддаються впливу негативних факторів і не вимагають виснажливого догляду. Для декорування саду найкраще підходять:

  1. Дерев’яні шпаківні, годівнички, кашпо у формі різноманітних предметів побуту тощо. Вони стануть не лише прикрасою, а й можуть бути використані за прямим призначенням.

  2. Фігурки тварин, вирізані з металу, що легко встромляються в землю й стоять на охороні подвір’я цілий рік за будь-якої погоди.

  3. Вироби з полістоуну (акрилового каменю). Виглядають яскраво, реалістично, не бояться жодних природних негараздів. З них виготовляють все, на що вистачить фантазії майстра. Зазвичай це привітні фігурки тварин та казкових персонажів.

Власники садових ділянок нерідко самі створюють гарні вироби з підручних матеріалів. Це заняття для душі, яке забирає чимало часу, а от свій привабливий вигляд такі декоративні речі зберігають не дуже довго. Щоб дерево й метал не псувалися, фахівці піддають їх ретельній обробці засобами проти корозії, гниття, вигорання. А штучний камінь за своєю природою не боїться ні шкідників, ні плісняви, не реагує на вплив ультрафіолету чи температурних перепадів.

Надати саду доглянутого вигляду допомагає декоративне каміння, яким можна посипати доріжки, оформити газони, підкреслити привабливість дерев та кущів. Колір, розмір, форма цього матеріалу теж визначаються розмаїттям, що відкриває простір фантазії.

Садовий декор здатен змінити ділянку навіть до невпізнання, проте в цій справі треба знати міру, щоб залишалося місце для природної краси.

Теги:

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показать все посты

Комментарии