Сонячні колектори: що це, переваги, види

Альтернативні джерела енергії – зручне та практичне рішення для приватного будинку, дачі, підприємства чи промислового об’єкта. Їх встановлення дозволить бути повністю незалежними від централізованого електропостачання й мати електроенергію в часи відключення світла. Крім того, такі системи є повністю екологічними й безпечними для довкілля.

Для роботи станції потрібно багато складових, які працюватимуть злагоджено. Так, щоб скористатися системою та оцінити усі її переваги, потрібно придбати й встановити сонячні колектори. Це пристрої, які поглинають випромінювання денного світила й перетворюють його на потрібну користувачеві теплову енергію. Є важливою складовою відновлювальних джерел.

Як це працює

Сонячний колектор не працюватиме сам по собі, для його стабільного функціонування потрібно декілька складових. Система включає також теплообмінний контур і акумулятор у вигляді бака, заповненого водою. Принцип дії максимально простий – нагріваючись, рідина поглинає сонячне випромінювання, а потім, циркулюючи, передає тепло обміннику. Для ємності потрібна гарна теплоізоляція.

Сучасні моделі працюють із циркуляційною помпою і електронагрівачем, останнім користуються у похмуру погоду. Сонячні колектори універсальні, їх встановлюють для різних цілей – цей момент потрібно враховувати перед покупкою. Геліосистема здатна забезпечити будинок чи інший об’єкт гарячою водою тоді, коли централізоване постачання нестабільне або відсутнє. Системи підходять також для опалення та обігріву басейну.

Геліосистему можна налаштувати, щоб вона забезпечувала енергією тільки одну кімнату, або ж увесь будинок. Гаряча вода знаходиться всередині акумуляторного бака доти, доки нею не будуть користуватися. Саме тому для ємності потрібна теплоізоляція, щоб зберегти високу температуру нагрітої рідини. У першому контурі, де встановлена батарея, теплоносій циркулює примусово, тому додатково знадобиться помпа чи помпова станція.

Вибрати якісне й надійне обладнання пропонує компанія Solar-Tech.

Чому зручно користуватися сонячними колекторами

Декому таке рішення видається дуже дорогим в реалізації, але за рахунок майже повної автономності й можливості економити на комунальних платежах воно швидко окупиться. Сонячні колектори поєднують у собі велику кількість переваг:

  • відносно доступна вартість. Ціна встановлення такого обладнання буде низькою у порівнянні з іншими джерелами альтернативної енергії;
  • проста конструкція. Пристрій складається з невеликої кількості елементів, які працюють злагоджено й точно;
  • безпечність, екологічність. Система не передбачає використання вугілля чи інших не відновлювальних джерел. Вона не виділяє шкідливих речовин і не шкодить навколишньому середовищу;
  • високий ККД. Сонячні колектори здатні сприймати та перетворювати на корисну енергію близько 90% сонячних променів;
  • довготривала експлуатація. За умов правильного використання така сонячна станція прослужить близько 15 років.

Щоб зекономити площу невеликої ділянки, колектори можна встановлювати на даху приватного або дачного будинку. Такий спосіб монтажу дуже зручний, адже тоді обладнання забирає якомога більше енергії від сонячних променів. Пристрої працюють стабільно та зберігають усі характеристики навіть за низьких або високих температур, тому є дуже практичними й зручними у використанні.

Для яких задач підходить

Як уже писалося вище, сонячні колектори універсальні та здатні забезпечити базові потреби домогосподарства. Так, за їх допомогою вийде облаштувати гаряче водопостачання в літній період. Якщо під час роботи сонячного світла для нагріву рідини у баку недостатньо, вмикається автоматичний нагрів. Також сонячні колектори дуже зручні для підігріву води у басейні.

Найбільш доступними по вартості є пласкі моделі, їх купують дуже часто, не зважаючи на те, що вони втрачають продуктивність у зимовий період. Для складних кліматичних умов підходить обладнання вакуумного типу, воно відрізняється високим ККД.

Вибрати сонячні колектори, які порадують якісною, стабільною роботою, пропонує компанія Solar-Tech у своєму інтернет-магазині.

Комментарии