Печія після їди, причини та лікування

Понад 40% людей знайомі з таким неприємним, дискомфортним відчуттям як печія. Вона відчувається як печення у горлі, стравоході або у шлунку та важко піддається вгамуванню. Частіше за все виникає печія після їди, особливо після рясного обіду або вечері, після вживання жирних, смажених страв, свіжої солодкої випічки або кави. Якщо це відчуття переслідує вас досить часто, потрібно знати причини його виникнення, що допомагає від печії, які є засоби її профілактики та лікування.

Симптоми печії можуть проявлятися по-різному: одні відчувають печіння за грудиною та важкість у животі, інші — нудоту ти кислий присмак у роті, першіння та метеоризм. Потрібно розуміти, що сама по собі печія не є патологією, але коли вона дратує досить часто, супроводжуючись відчуттям переповненості шлунку або блюванням — це свідчить про розвиток основного захворювання. 

Печія після їди: причини

Шлунковий сік, основним діючим елементом якого є соляна кислота, при його потраплянні на слизову оболонку стравоходу подразнює його, спричиняючи опік.  Наслідком його і є відчуття печіння у горлі, за грудиною, “під ложечкою”. Причиною потрапляння вмісту шлунку у стравохід є виконання неповною мірою своєї стримуючої функції нижнім сфінктером. 

Це, своєю чергою, спричиняється наступними факторами:

  • нездоровий спосіб життя (зловживання алкоголем, паління);
  • неправильне харчування, недотримання призначеної дієти;
  • патології судин, бронхів, легенів, нервової системи;
  • вагітність.

Переїдання та зайва вага також призводять до підвищення внутрішньочеревного тиску.

Що робити коли мучить печія

Перш ніж проводити лікування печії медикаментами, можна спробувати усунути дискомфорт домашніми засобами або скоригувати спосіб життя, режим, раціон та інші звички, які провокують виникнення печії:

  • мінімізувати вживання солодощів, свіжих кондитерських виробів, газованих напоїв с додаванням цукру;
  • їсти невеликими порціями 4-5 разів на день;
  • добре пережовувати їжу, не переїдати;
  • виконувати фізичні вправи, більше ходити пішки;
  • відмовитися від великих доз кави, віддавати перевагу напою з додаванням молока.

Якщо часто мучить відчуття печіння, необхідно знати, що випити від печії, щоб швидко надати допомогу собі або близьким людям. Добре допомагає вживання активованого вугілля, розчину теплої води з медом, ромашкового відвару, калинового варення, картопляного соку.

Якщо печіння у стравоході супроводжується болем, а нездужання довго не припиняється, слід скористатися ліками. Наприклад, лікарі призначають пацієнтам, які страждають на печію, препарати з антацидами — речовинами, що нейтралізують дію соляної кислоти та не шкодять слизовій оболонці. 

Перед вживанням таблеток слід звернутися до лікаря-гастроентеролога для визначення дози.

___________

*За даним посиланням ви перейдете на вебсайт https://www.rennie.ua/, де, зокрема, міститься реклама лікарського засобу Ренні. Перед застосуванням необхідно обов’язково проконсультуватися з лікарем та ознайомитися з інструкцією. Зберігати в місцях, недоступних для дітей. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я

Литература:

  1. Lacroix I, Damase–Michel C, Lapeyre–Mestre M, Montastruc JL. Prescription of drugs during pregnancy in France. Lancet. 2000; 356 (18): 1735–6.
  2. Salvatore S, Vandenplas Y. Gastro–oesophageal reflux disease and motility disorders. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2003; 17: 163–79.
  3. Сучасні класифікації та стандарти лікування розповсюджених захворювань внутрішніх органів / за ред. Ю. М. Мостового. – 11-е вид., доп. і перероб. – Вінниця: ДП “ДКФ”, 2016. – 528 с.
Теги:

Комментарии