«Київський Бруклін»: сім секретів столичної Оболоні

Київський район Оболонь порівнюють із Єрусалимом, Венецією та нью-йоркським Брукліном. Історичний район Києва потроху схожий на різні місця світу. Йому є чим здивувати не лише туристів, а й мешканців столиці. Про це розповідає Мій Київ.

Тут Володимир хрестив Київську Русь

Князь Володимир хрестив киян на річці Почайні на Оболоні. За переказами, це сталося в тому місці, де Почайна впадала в Дніпро. З того часу річку стали порівнювати з річкою Йордан.

Але мало хто знає, чому для хрещення мешканців Київської Русі князь Володимир обрав саме Оболонь.

Справа в тому, що там знаходилися капище «свійського бога» Велеса — божества родючості, достатку та домашніх тварин. Тут стояли й інші язичницькі боввани, тому Володимир вирішив завдати удару в серце язичництва. У результаті підручні князя викинули статуї старих богів у вільне плавання Дніпром.

Звідки взявся Оболонський клад

У 19 столітті на Оболоні кілька разів знаходили скарби. Найвідоміший скарб, названий Оболонським, викопали 1876-го під час земляних робіт в одному з маєтків. Точна адреса цієї садиби, на жаль, не збереглася.

Знахідка складалася майже з 200 бронзових римських монет III століття. Невеликі скарби монет того ж часу знаходили на сусідньому Подолі. Клад міг сховати один із воїнів причорноморського племені після походу до Малої Азії 264-го або місцевий купець.

Столичний художник Діма Фатум створив мурал історії Оболоні “Back to the roots” і зобразив на ньому і відкриття римського скарбу. Помилуватися муралом можна на Малиновського, 30.

Місцеві легенди говорять про скарби, заховані у Відьомому озері біля вулиці Йорданської, але поки що не чути, щоб хтось знайшов там скарби.

Чому Оболонь називали київською Венецією

Під час розливу Дніпра та Почайни Оболонь затоплювало так, що вона справді ставала схожою на Венецію. Першим, хто порівняв цю частину Києва з Венецією, став письменник Олександр Купрін. Він написав у 1895-му році нарис «Оболонське руйнування» про паводок.

За його спогадами, під час потопу з води виднілися лише верхні вікна столичних будинків та даху, а рибальські човни ходили Оболонею, як венеціанськими вуличними каналами. «Відбірна оболонська лайка» на адресу стихії, що вийшла з берегів, звучала така, що письменник навіть окремо її відзначив. А про перебування Купріна в Одесі можете почитати тут.

Теги:

Комментарии