Чищення зубів ультразвуком котам та собакам

З віком на зубах собак і кішок утворюється наліт, який під дією мінеральних речовин слини перетворюється на зубний камінь. Надалі твердий зубний камінь, розростаючись, починає травмувати ясна та слизові оболонки щік та губ, викликаючи їх запалення. Зовсім неприємна ситуація, згодні? 

Не допустити цієї проблеми можна чищенням зубів, почираючи з раннього віку. Якщо ж камінь і наліт вже утворився – показане чищення зубів ультразвуком котам та собакам під загальним наркозом (Харків). 

Ультразвукове чищення зубів тваринам. Що це за процедура?

Процедура проводиться за допомогою спеціального приладу – ультразвукового скалера. Спеціальні насадки скалера дозволяють повністю прибрати тверді та масивні відкладення зубного каменю, у тому числі з внутрішньої сторони зубів і з-під ясен, емаль не ушкоджується. Після чищення прводиться поліровка зубів, яка залишає їх поверхню гладкою, що перешкоджає наростанню зубного каменю надалі.

Проводиться ультразвукове чищення тваринам під анестезією, тому вихованець не відчуватиме болю та дискомфорту. Кішці або собаці в у бодрому стані неможливо оглянути та очистити всі зуби із зовнішньої та внутрішньої сторони, крім того, якщо тварина випадково смикнеться під час процедури, то може отримати хворобливі травми – тому ультразвукове чищення зубів собаці чи кішці проводиться виключно під анестезією. У такому стані можна детально оглянути порожнину рота пацієнта, оцінити стан та рухливість зубів, провести необхідні процедури та обробки у разі виявлення захворювань зубів та ясен. При необхідності – видалити зуби, що рухлтві.

Підготовка до ультразвукового чищення зубів

Перед проведенням процедури собаці чи кішці необхідна консультація ветеринара-стоматолога (Харків), який оцінить кількість та характер нальоту, стан ясен та слизових оболонок. За відсутності зубного каменю може бути рекомендовано застосування спеціальних паст для очищення зубів, за наявності деяких запальних захворювань порожнини рота може знадобитися курс антибіотиків і застосування інших препаратів. При необхідності дослідити стан коренів зубів та щелепи буде проведено рентгенологічне дослідження.

Ультразвукове чищення зубів собакам та котам. Як проводиться?

  • підготовка пацієнта до анестезії (огляд ветериринаром, у деяких випадках призначаються додаткові обстеження: УЗД серця, аналізи та ін.
  • введення анестезії;
  • видалення зубного каменю за допомогою ультразвукового скалера;
  • полірування зубів спеціальними пастами;
  • переміщення пацієнта до стаціонару до повного виходу з наркозу.

Профілактика утворення зубного каменю у собак та котів

Для того, щоб запобігти появі зубного каменю на зубах вихованця необхідне щоденне чищення зубів собаці/кішці за допомогою щітки та пасти, призначених для тварин.

Крім того, на швидкість появи зубного нальоту та каменю впливають раціон та активність вихованця. Тому, якщо тварина отримує як корм замість твердої їжі виключно м’яку і подрібнену (консерви, каші, супи), зуби не очищаються як слід.

Важливо стежити за станом порожнини рота домашнього вихованця та періодично оглядати його зуби на наявність нальоту або зубного каменю та своєчасно звертатися до ветеринарної клініки, де буде проведено чищення зубів ультразвуком, для того щоб уникнути їх втрати.

Терра Вет – ветеринарна клініка у Харкові, де Ви можете отримати консультацію кваліфікованого ветеринара-стоматолога, який за потреби проведе необхідні процедури та лікування. Будемо раді допомогти Вам!

Комментарии