Де можна дізнатися про актуальні курси валют?

У нашій країні законним платіжним засобом є гривня. При цьому в банках та обмінних пунктах продають долари, євро та іншу валюту. За неї держава, бізнесмени, підприємці купують товари та послуги в інших країнах, а також продають різноманітну продукцію на міжнародному ринку.

На сторінці https://rates.fm/ua-uk/ можна дізнатися про актуальні курси валют. На сайті вказана вартість долара, євро, польського злотого, фунта стерлінгів. Експерти уважно відстежують зміни ціни та публікують курси валют, які пропонують і банки, й обмінники, а також встановлені НБУ. У результаті кожен відвідувач може дізнатися, де саме вигідніше придбати, наприклад, євро або фунти стерлінгів.

На сайті rates.fm розміщені лише актуальні ціни на долари, євро, злоті. Курси оновлюються кожні 5 хвилин.

Від яких основних чинників залежать курси валют?

Ціна долара чи євро залежить від десятків чинників. До основних чинників експерти відносять:

  1. Обсяги експорту та імпорту – якщо країна купує більше товарів, ніж продає, вартість валюти поступово збільшується.
  2. Особливості розвитку економіки – наскільки добре працюють великі підприємства, як функціонують закони, які корисні копалини видобуває та продає держава.
  3. Кількість валюти, яка продається або купується жителями, – наприклад, під час посівної кампанії аграрії активно «здають» валюту, тому навесні в Україні зазвичай вартість долара зменшується.
  4. Політична ситуація у країні чи світі, зокрема у США.

Ринковий курс валют встановлюється на міжбанківському ринку, де «зустрічаються» покупці та продавці доларів та євро.

Долари переважно продають експортери, іноземні інвестори та компанії, які працюють товари та послуги на західних чи східних ринках.

Валюту зазвичай купують українці, бізнесмени, імпортери. Великим покупцем є Національний банк, який стежить, щоб не було стрибків курсів валют, а також поповнює свої золото-валютні запаси.

Курси валют у банках та обмінниках: що потрібно знати?

Курси валют в обмінниках та банках можуть значно відрізнятися між собою та від офіційного. Адже не завжди у фінансових установах можна купити долари чи євро. А ось в обмінниках валюта є у великих кількостях, тому обмінні пункти часто встановлюють власні курси.

На сайті rates.fm також можна дізнатися курси валют, які були кілька тижнів чи місяців тому. Ця інформація буде корисною для економістів, журналістів та інших фахівців.

Теги:

Комментарии