Як вибрати спальний мішок: основні критерії

Відпочинок на природі, ночівля з наметами завжди пов’язані з довгими переходами, під час яких потрібно добре висипатися. Для цього знадобиться спальний мішок, це один із найважливіших атрибутів туриста. Якщо вибрати його правильно, він добре зігріватиме прохолодної ночі й даруватиме комфорт улітку.

В інтернет-магазині Evergo продається багато моделей, які відрізняються за формою, сезонністю, матеріалом утеплювача та іншими критеріями. Спальники купують не тільки туристи та прихильники активного відпочинку, їх замовляють також для військових. Перш ніж придбати той чи інший виріб, варто запевнитись, що він підійде для конкретної ситуації.

Призначення й форма спального мішка

Вибір залежить від того, для чого саме знадобиться конкретна модель. Якщо необхідно купити спальні мішки для відпочинку в кемпінгу, тоді варто звертати увагу на моделі, здатні забезпечити найбільший комфорт під час сну. Вага, в цьому випадку, не має особливого значення, адже спорядження перевозять на автомобілях. Легкі спальники знадобляться для піших походів та альпінізму.

Модель, призначена для зимового відпочинку, має бути максимально теплою, особливо якщо планується довготривалий похід у гори. Перш ніж придбати, звертають увагу й на форму моделі. Так, кокон виглядає, як мішок, звужений у зоні ступень, він добре облягає і після затягування шнурка охоплює і голову. Саме такий варіант найкраще підходить для зимового відпочинку, адже добре ізолює від холоду.

Ще одна форма – ковдра, це прямокутний виріб, який після розстібання справді стає схожим на один із популярних предметів постільної білизни. Деякі моделі виготовляють із підголовниками, що збираються в капюшони. Ними зручно користуватися під час недовгих подорожей або в кемпінгу. Квілт – це покриття, яке кріпиться до каремату, ним користуються не так часто, адже він більше підходить для літнього відпочинку в горах або лісі.

Які ще критерії важливі під час вибору

Важливо, щоб спальний мішок не просто дарував комфорт, а й підходив за розміром. Золоте правило – додати до свого зросту 20-30 сантиметрів, тоді всередині буде достатньо місця й не втрачатиметься багато тепла. Додатковий простір можна використовувати для подушки або флісового одягу. Для ночівлі в екстремальних умовах, за сильних морозів запасу знадобиться більше.

Придбати туристичні та військові спальні мішки, ціна яких залежить від матеріалу і характеристик, зручно в інтернет-магазині Evergo. Тут продаються моделі від відомих виробників, таких як Big Agnes, Pinguin, Therm-A-Rest та інших. Звертати увагу тільки на форму й розмір спальника недостатньо – мають значення також інші критерії:

  • вага. Критично важлива, якщо екіпірування не перевозять машиною, а носять на собі. У каталозі можна знайти легкі моделі 0.5-1 кг, проте варто пам’ятати, що в такому випадку теплоізоляція може бути недостатньою;
  • тип утеплювача. Сучасні виробники використовують натуральний пух або синтетичні матеріали. Перший варіант вважається більш теплим, він чудово зігріває навіть за температури нижче 30 градусів. Проте синтетика більш стійка до вологи й висихає швидше;
  • температурний режим. Дуже важливий критерій вибору, особливо якщо планується зимова подорож. Визначити температуру зручно за діаграмою, вказаною виробником – максимальну, комфортну для сну 8 годин, вказують у червоній зоні, граничний діапазон у синій.

Сезонність – ще один важливий фактор. Щоб було тепло за температури -10 і нижче, знадобиться зимова модель, для осені й весни найкраще підходять «трисезонні» з кількома шарами утеплювача.

Теги:

Комментарии