Терапевтична стоматологія в лікуванні карієсу

Якою б не була природа зубної хвороби, саме терапевт – це майже завжди той, хто зустрічає нас у клініці найперше. Адже завжди простіше розв’язати проблему на ранніх стадіях, не доводячи до хірургічного втручання. До того ж терапевтична стоматологія – це не тільки лікування. Це ще й профілактика захворювань ротової порожнини. А отже, у такому розділі медичної науки, як стоматологія, терапія має хіба що не найважливіше значення.

Лікування карієсу

Карієс – це найбільш часта проблема, з якою стикається стоматологія взагалі та терапевтична зокрема. Каріозні мікроби, що плодяться у зубному нальоті, вражають тверду оболонку зуба – емаль. І, якщо хворобу не вилікувати завчасно, вони прямують до м`якої зубної серцевини – дентину та пульпи. Це, зі свого боку, погрожує втратою зуба та розповсюдженням ураження навіть у кістяну тканину щелепи.

Чим раніше буде розпочате лікування, тим кращим буде результат і тим меншою буде інвазивність втручання. Розвиток хвороби карієсу містить такі стадії:

1. Початкова стадія – каріозна пляма. Емаль ще має гладку поверхню, але втрачає блиск. Спостерігаються плями кольором від жовтуватого до світло-коричневого. На цій стадії ще ефективні міри профілактики, посилена гігієна, ремінералізація.

2. Поверхнева стадія – починається руйнування емалі. Про це сигналізує надчутливість зубів до холодної, гарячої та солодкої їжі, вживання якої спричиняє помітний дискомфорт. Лікування можливе шляхом усування вражених хворобою часток зубної тканини та пломбування.

3. Середня стадія – емаль частково зруйнована та більше не може захищати зуб зовні. Хвороба торкнулася дентину – пористого «наповнювача» зубу. Для лікування потрібно усунути вражену емаль і розм`якшений дентин, виконати пломбування з подальшим шліфуванням поверхні зуба задля повернення йому косметичного вигляду.

4. Глибинна стадія – карієс досягнув пульпи та зубного коріння. Така хвороба потребує повного усунення всіх вражених тканин, ретельного зачищення порожнини та глибинного пломбування із використанням лікувального матеріалу.

Якщо навіть на глибинної стадії лікування карієсу не було розпочате, розвивається сепсис й ураження тканини щелепи, які вже не лікуються терапевтичними методами.

Лікування без бормашини

Якщо терапія каріозного захворювання було розпочате своєчасно, лікування можливе навіть без застосування «страшної» бормашини. Після видалення нальоту й усунення ворожих мікробів емаль обробляють спеціальними гелями, що «реставрують» її поверхню, повертаючи їй міцність та здоровий блиск.

Як допоміжні методи лікування застосовують такі:

1. Озонотерапія – оброблення зубів озоном є смертельним для каріозних бактерій та ефективним на ранніх стадіях хвороби.

2. Лазеротерапія – це точковий вплив лазерного випромінювання на каріозну пляму, що також нейтралізує ворожі мікроорганізми.

3. Повітряно-абразивне чищення – це перш за все засіб профілактики, який допомагає усунути навіть маленькі частки їжі, що є «кормовою базою» для каріозних мікробів.

Своєчасна стоматологічна терапія – це зберігання здорової посмішки на довгі роки.

Джерело: сайт Slalen.ua

Теги:

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показать все посты

Комментарии