Як вибрати блютуз колонку

Останнім часом колонки Bluetooth стають все більш популярними. Особливо портативні, які не залежать від мережі та можуть програвати музику з будь-якого смартфона навіть при відключеному світлі. Проте обрати купити колонку не так просто, адже є багато брендів, моделей, які можуть пропонувати одне й те ж рішення, за різними цінами.

То як же не переплатити та обрати справді якісну й недорогу колонку блютуз? Далі ми розповімо вам про це та ТОП-10 найкращих колонок на 2023 рік.

Портативна чи провідна — у чому плюси та мінуси?

Деякі блютуз колонки, як от HomePod mini, не є портативними. Вони мусять постійно живитися від мережі, постійно перебувати у звʼязку з Wi-Fi, що не дуже зручно. Це основний мінус провідної колонки, на який потрібно зважати, адже багато хто може просто “у сліпу”  піти за брендом і придбати HomePod тільки через його стильний вигляд чи рекламу.

Плюси портативної Bluetooth-колонки:

  • Можна переносити з собою, брати на природу;
  • Працює від акумулятора, тому можна слухати музику, коли немає світла;
  • Досить часто захищені від вологи;
  • Можуть підключатися до всіх телефонів (і навіть одразу декількох);
  • Деякі можуть виступати як Powerbank чи світильник.

Плюси провідних bluetooth-колонок:

  • Досить часто пропонують кращий звук;
  • Працюють тільки від мережі, тому передача звуку стабільніша;
  • Працюють з екосистемами розумного дому як хаби;
  • Лишаються вдома, тому рідше виходять з ладу.

Як бачите, у двох видів є свої переваги. Та ми радимо купити блютуз-колонку безпровідну, щоб не залежати від мережі й мати змогу потім взяти її з собою на природу, пікнік чи просто прогулятися.

На що зважати при виборі колонки?

А тепер детальніше розберемося — на які 5 пунктів потрібно зважати, якщо ви вирішили обрати хорошу і недорогу колонку bluetooth на подарунок чи для себе у користування. Слідкуйте за нашими пунктами і ви точно купите найкращу блютуз колонку у 2023 році!

1. Відсійте старі версії Bluetooth

Популярна помилка новачків, які обирають колонку для ПК чи просто для того, щоб слухати музику – йти за ціною і не зважати на характеристики. Така помилка може вартувати вам 2000 грн, якщо не більше, адже застарілий стандарт блютуз може бути просто несумісний з якісним аудіо чи перериватися.

Тому варто купувати колонки з Bluetooth 5.0 і новішої версії та відмовитися від спокуси купити дешеву колонку bluetooth з 4.0 чи старіше. Вони вже просто неактуальні й тому досить часто продавці спускають ціни на ці товари.

2. Вологозахист

Плануєте брати колонку в подорож? Ніколи не знаєте, де вас застане дощ і чи не захочеться потім послухати музику біля басейну. А там бризки води, які можуть зіпсувати вашу техніку, тільки якщо у неї не буде вологозахисту.

Досить чуттєві до такого колонки Маршалл. Тому будьте обачні, хоч в них і чудовий звук, краще не допускати потрапляння вологи на колонку, якщо на ній немає вологозахисту. Проте, як альтернатива, є колонки IP68 з якими навіть можна плавати.

3. Акумулятор

Чим довше тримає — тим краще, проте це завжди буде залежати і від гучності, яку видає колонка, зверніть увагу на цей нюанс. Зазвичай, виробники заміряють розряд та подають статистику при звучанні 50%, тому якщо вказано, що колонка працює до 5 годин, при звучанні в 60-80% гучності, вона буде працювати не більше 3,5 години.

Звичайно, треба враховувати і додаткові функції: якщо є дисплей, підсвітка чи повербанк з колонкою — це все додаткові витрати акумулятора.

4. Якість звуку

Аудіофілу знайти якісну колонку вдвічі складніше. Бо вам не підійде стандартна блютуз колонка JBL, адже більшість дешевих версій не підтримує просторове аудіо чи формати Lossles, Hi-Res. Потрібно придивитися до преміум-варіантів, наприклад Sonos, Bose, Marshall тощо.

Якщо хочете мати справді якісний звук, шукайте у специфікаціях aptX HD. Такі колонки можуть вартувати дорожче, але це точно насолода для ваших вух.

5. Підтримка розумного дому

Не всім це потрібно, але краще звернути увагу на підтримку smart-home, якщо обираєте суто домашню колонку, яку будете використовувати у квартирі чи будинку. У таких варіаціях є особливі можливості: виклик асистента, можливість створення команд і сценаріїв (наприклад автоматично вмикати релакс-музику, коли заходите додому).

Зазвичай, на розумних колонках вказана підтримка екосистем, як от HomeKit, Amazon, Mi Home, Google Home.

ТОП-10 блютуз-колонок у 2023 році

  1. Sonos Roam
  2. Sony SRS-XB13
  3. Marshall. Emberton
  4. Sonos Move
  5. HomePod 2
  6. JBL Charge 5
  7. Bose Portable Home Speaker
  8. JBL Clip 4
  9. B&O Beosound A1 (2nd gen)
  10. JBL PartyBox 110
Теги:

Комментарии