Вина Італії. Особливості вин із різних регіонів

Кожен регіон Італії має свої особливості. Свій клімат, грунт, потоки вітрів та рівень вологості. Усе це впливає на смак вирощуваного винограду та подальший смак вина. Якщо ви хочете купити вино із Італії, то нижче розповідаємо вам трохи більше про особливості кожного регіону. Це допоможе обрати напій довподоби. 

Тоскана

Цей регіон називають другою, після французького Бордо, виноробною областю світу. Тоскана розташовується на заході Італії, між Середземним морем і гірським ланцюгом Апеннін. Таке географічне положення створює сприятливі умови для вирощування винограду: морські течії несуть тепло, а гори захищають від холодного вітру. Головні червоні сорти – санджовезе, мерло, каберне совіньйон, білі – шардоне, верментино, требб’яно.

Червоні зразки займають близько 84% від усіх вироблених вин. Тоскана – батьківщина таких знаменитих вин, як кьянті, монтепульчано та брунелло ді монтальчино.

Одні з найвідоміших виробників області – Castello di Ama, Castello Banfi, Marchesi de Frescobaldi, Fattoria di Felsina. Тут також створюють знамениті супертосканські вина – “екземпляри-бунтарі”, вироблені врозріз виноробним традиціям.

П’ємонт

Ця виноробна область, яку заведено порівнювати з французькою Бургундією, – одна з найважливіших в Італії. П’ємонт розташований на північному заході країни і характеризується кліматом із холодними зимами та спекотним посушливим літом. Регіон має одразу кілька факторів, що дають йому помітну перевагу перед іншими: близькість Альп, які захищають територію від холодних повітряних атлантичних мас, наявність вологостійких льодовикових ґрунтів та обробіток унікальних автохтонних виноградних сортів.

Основні червоні сорти – неббіоло, дольчетто, барбера, каберне совіньйон, білі – кортез, мускат, арнеїс, шардоне. 

Венето

Цей регіон займає третє місце з випуску вин в Італії, а також одну з провідних позицій з виробництва марочних зразків. Клімат Венето різноманітний у різних зонах – від альпійського до середземноморського. Головні сорти області – корвина, гарганега, глера (просік), требб’яно ді соаве.

Венето – батьківщина таких легендарних вин, як біле соаве (сухі та солодкі тихі, а іноді ігристі версії), червоне вальполічелла (класико, солодкі речі або сухі амарони), бардоліно (червоні молоді екземпляри або витриманіші Класико).

Сицилія

Острів омивають три моря – Середземне, Іонічне та Тірренське. Клімат із жарким та вологим літом робить регіон сприятливим для виноградарства. Загальна площа сицилійських виноградників становить 127 600 га.

На Сицилії переважно випускають білі вина.

До основних білих сицилійських сортів відносяться ансоніка, дзібіббо, катарратто, шардоне, до червоних – сиру, неро д’авола, каберне совіньйон, мерло. Найбільш відомі вина з аппелласьонів Cerasuolo di Vittoria, Conteadi Sclafani, Contessa Entillina, Etna.

Крім того, на Сицилії виробляють культові кріплені вина марсала.

Фріулі-Венеція-Джулія

Східний регіон Північної Італії. На його прибережних територіях переважає середземноморський клімат із помірними температурами, на горбистих місцевостях контраст денних та нічних температур більш виражений.

В основному область виробляє сортові вина, серед яких є якісні екземпляри, здатні скласти конкуренцію добрим французьким винам. Серед них піно гриджо, совіньйон блан, шардоне.

Також у Фріулі роблять вина з Мерло, Фріулано, мальвазії Істріана.

Емілія-Романья

Провінція поділена на дві частини. У північно-західній, Емілії, переважно виготовляють легкі шипучі Ламбруско. Це гастрономічні молоді вина, які поєднуються із сирами, деякими рибними та м’ясними стравами.

Південно-західна, Романья, знаменита винами з альбани, санджовезе, требб’яно. Найцікавіші зразки – біле вино Пагадебіт та червоне солодке Каньїна.

Купити справжнє італійське вино ви можете в магазині алкоголю “хліб і вино”. В асортименті мережі понад 3000 різновидів вин. В магазині також працює адресна доставка у Києві, Дніпрі і Львові. В інші міста є можливість замовити алкоголь із поштовою доставкою.

Теги:

Комментарии