Шлунковий грип та діарея

Кожен рік мільйони людей хворіють на гострі респіраторні вірусні інфекції, серед яких особливе місце посідає шлунковий грип. Захворювання ще відоме як вірусний гастроентерит і до основних симптомів належать біль у животі, головний біль, нудота, блювання, лихоманка та діарея. Саме від останнього прояву найбільше потерпають хворі, оскільки кількість випорожнень може сягати чотирьох-п’яти разів на добу, або частіше. Якщо до цього приєднується блювання, тоді збільшується ризик зневоднення та інших негативних наслідків.

Принципи терапії проти шлункового грипу

Специфічні лікувальні засоби тут відсутні. Антибіотики також не радять використовувати, оскільки захворювання викликають віруси, на які не мають впливу протимікробні засоби. Антибіотики застосовують у випадках приєднання бактеріальної інфекції. Зазвичай із антибіотиком використовують пробіотичні засоби, які із ними сумісні. Переваги комбінації пробіотику із антибіотиком детально висвітлені у відео.

У випадках, коли відсутні ускладнення, найчастіше рекомендують домашнє лікування з дотриманням певних рекомендацій:

  • Більше пити. При діареї та блюванні збільшується втрата рідини організмом, через що може розвинутись зневоднення. Тому дорослим потрібно щогодини випивати по чашці рідини, а дітям в залежності від віку по 30–100 мл. Важливо пити часто та потроху, тому що велика кількість випитого може спровокувати блювання.
  • Правильно харчуватись. Зазвичай рекомендують в перші дні грипу та діареї вживати виключно рідку їжу, а потім перейти на м’яку у вигляді яблучного пюре, бананів, рису, тостів (дієта BRAT). Подібне харчування дійсно допомагає покращити роботу кишківника. Єдине — не варто занадто довго його використовувати, оскільки не отримуються потрібні жири та білки.
  • Достатньо відпочивати. Організму це особливо потрібно, тому що недостатнє відновлення призводить до подібного або ще гіршого рецидиву захворювання. При повторному розвитку інфекції часто розвиваються ускладнення.
  • Не зловживати безрецептурними ліками. Доволі часто люди намагаються прийняти якомога більше таблеток, щоб швидше видужати. Подібна тактика лікування може нанести тільки шкоду, тому навіть якщо й застосовуються медпрепарати, які відпускаються без рецепта, то бажано після консультації у лікаря.

При появі діареї на тлі грипу потрібно звернутись за лікарською допомогою, якщо хворому менш ніж три місяці, у дитини спостерігається сильна діарея або блювання протягом 6–12 годин. Дорослому також потрібна консультація спеціаліста, якщо стан не покращився через 2 доби від початку захворювання або спостерігаються несприятливі симптоми (висока температура, наявність крові або гною у випорожненнях).

Профілактика захворювання

Віруси шлункового грипу зазвичай поширюються через забруднені речі та безпосередній контакт з хворим. Тому в основному рекомендують дотримуватись правил особистої гігієни — ретельно мити руки, особливо після відвідування туалету або зміни підгузка в дитини. При відсутності можливості помити руки можна застосувати дезінфекційний засіб для рук. Додатково у помешканні потрібно регулярно протирати всі поверхні, де часто торкаються руками.

Якщо є можливість — зробити вакцинацію від ротавірусів, що дозволяє швидше впоратись з деякими штамами шлункового грипу.

Теги:

Комментарии