Як виявити, що ви алергік?

Алергія — це нетипова реакція імунної системи людини на різноманітні зовнішні подразники, яка у нормі не повинна з’являтися. Алергенами може виступати пилок рослин, шерсть тварин, цвіль, білкова їжа. Симптоми алергії залежать від багатьох зовнішніх і внутрішніх чинників.

Різновиди алергії

Прояви алергії різноманітні. Вони залежать від типу речовин, які її викликають. Виділяють наступні форми захворювання:

  • Респіраторна. Сюди відносять реакції, які спричиняють в результаті вдихання алергенів в вигляді мікрочастинок. Це алергічний риніт, риносинусит, кон’юнктивіт.
  • Контактна. Симптоми захворювання проявляються на шкірі в вигляді кропивниці, екземи, дерматиту, набряку Квінке.
  • Харчова. Проявляється запаленням шкіри та дихальної системи. Виникає після вживання риби, горіхів, молока, курячого білка та інших алергенів.

Існує також багато інших типів алергії — на укуси комах, різноманітні хімічні сполуки, після застосування деяких лікарських препаратів чи виконання щеплень.

Симптоми алергічних реакцій

Симптоми алергічного риніту з’являються періодично (наприклад, в сезон цвітіння певної рослини) або спостерігаються постійно при наявності певних факторів подразнення. Як наслідок потрапляння на слизові оболонки дихальних шляхів алергенів найчастіше спостерігаються наступні прояви:

  • постійне чхання;
  • закладеність носа, нежить;
  • почервоніння очей;
  • поява рідких і прозорих виділень з носа;
  • сльозотеча;
  • сухий кашель;
  • свербіж слизових оболонок носа, горла, очей, вух;
  • задишка.

В тяжких випадках у пацієнтів спостерігається значний набряк дихальних шляхів, який супроводжується свистом в грудях. При появі та прогресуванні цього симптому людині потрібна термінова допомога лікаря. Без відповідного лікування алергія може спровокувати розвиток бронхіальної астми.

Лікування

При появі симптомів алергії на пил лікарем призначається спеціальне лікування, яке включає прийом препаратів антигістамінної дії. Високу ефективність має засіб Еріус®*. Він продається у двох лікарських формах — в сиропі для дітей і в таблетках для дорослих.

Препарат має в складі дезлоратадин, який блокує прояви алергії уже через 30 хвилин після його прийому. Еріус® допомагає контролювати негативні симптоми протягом 24 годин. Допускається тривале застосування засобу, що актуально для людей, які страждають від сезонних проявів алергії та не можуть обмежити контакт с алергенами.

____________________

*Реклама лікарських засобів. Перед застосуванням необхідно обов’язково проконсультуватися із лікарем та ознайомитися з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Зберігати в місцях, недоступних для дітей. Реєстраційні посвідчення МОЗ України: Еріус® сироп, 0,5 мг/мл по 60 мл у флаконах № 1, UA/5827/02/01 від 29.11.2017, Еріус® таблетки, вкриті плівковою оболонкою, по 5 мг , № 10, UA/5827/01/01  від 15.02.2017

Література:

  1. Алергічні захворювання легень / Регеда М. С. – Львів, 2009. – 342 с.
  2. Клінічна алергологія / Регеда М. С., Трутяк І. Р., Федорів Я. М. – Вид. п’яте, доп.та переробл. – Львів, 2008. – 243 с.
Теги:

Комментарии