Що ми знаємо про пляшки для горілки?

Ще недавно пляшка горілки була свого роду одиницею виміру та еквівалентом вартості. Ще за часів Імперії Романових селяни рахували вартість роботи у пляшках горілки.

Більшу частину двадцятого сторіччя «півлітра» була такою ж стандартною одиницею об’єму, як і «штоф» (скляна пляшка квадратного перерізу ємністю в 1,53 л) у царські часи.

Горілка була такою важливою частиною життя людей, що й інші стандартні пляшки отримали свої народні назви. Так звана «косушка» дорівнювала 308 мл, «чекушка» – 246 мл, «шкалик» – 62 мл. Такі об’єми мали офіційно затверджені у Імперії Романових об’єми мірної тари, у які розливали горілку.

Нині часи змінилися. Проте ставлення горілки у народі все ще шанобливо-серйозне. У такому питанні все ще важлива точність.

Отже, який об’єм мають звичайні пляшки горілки, та скільки пляшок горілки міститься у ящику?

Стандартна пляшка горілки має об’єм в 0,5 л.  Пуста пляшка важить 0,4 кг. Фасуються такі пляшки до ящиків по 20 штук.

Дещо ускладнює наше життя те, що, якщо за того ж царя-деспота Петра I за випуск і продаж штофу горілки нестандартного об’єму можна було швидко і жорстоко постраждати, у наш час виробники вільні випускати пляшки будь-якої зручної їм ємності.

І надавати цим пляшкам будь-якої форми.

Так, трикутна в перерізі пляшка візуально матиме лицьову частину такого ж розміру, що й кругла. І виглядати на полиці супермаркету обидві пляшки будуть приблизно однаково. А ось об’єм у «урізаної» пляшки буде меншим. І сума на ціннику також. Здавалося б – такий простий прийом! Але як легко його не побачити та не розпізнати у строкатій метушні та фоновому шумі супермаркету!

Тож, як кажуть, уважно читайте те, що написано на етикетці!

Теги:

Комментарии