Арманьяк – запашний гасконський бренді | VINTAGE

Арманьяк – запашний гасконський бренді

Арманьяк вважається старим європейським напоєм, отриманим шляхом дистиляції. Уперше він був виготовлений більше 7 віків тому у французькому регіоні Гасконь. Так само, як і його побратим коньяк, арманьяк захищений за походженням. Називатися цим ім’ям, може лише бренді, зроблений по особливому рецепту в однойменному регіоні. Особливостями цього напою є неймовірно багатий букет, глибокий смак з множиною нюансів і насичений темний колір.

60a3a9273095e.jpeg

Особливості виробництва

Арманьяк виготовляють в 3 регіонах провінції Гасконь шляхом дистиляції молодого вина. Для його перегонки використовують особливий арманьякский аламбік з шаруватими пластинами – «Великий Орган», який на вигляд нагадує кабіну ретро-паровоза. До речі, топлять його дровами, що ще більше посилює схожість. Усі спирти, задіяні у виробництві, відносяться до одного року. Так само як і виноград. Зазвичай майстри використовують урожай одного року, зібраного на одному винограднику.

Смак і букет арманьяку багато в чому залежать від місця виробництва. Так арманьячні дома з субрегіону Тенарез випускають напій з насиченим складним смаком, який максимально проявляє себе після тривалої витримки. Для пляшок з Ба Арманьяк характерні фруктові ноти, а Об Арманьяк відрізняється яскравим букетом і експресивним смаком.

Перегонка здійснюється одного разу, але безперервно. Після завершення процесу дистилят міцністю 52-58% стає злегка маслянистим і дуже ароматним. Цікаво, що багато виробників вважають за краще не розводити напій для досягнення 40%, а просто збільшують термін витримки, в процесі якого спирт випаровується самостійно. Напій при цьому отримує м’якість і бархатистість.

Для витримки використовують невеликі діжки з деревини гасконських дубів. Особлива структура деревини наділяє напій нотками сухофруктів, лугових трав, лісових горіхів, а також надає характерний солонуватий присмак.

Як подавати арманьяк

Арманьяк вважається моно-напоєм, який настільки самодостатній, що не вимагає ніякого доповнення або гастрономічної пари. Його подають в невеликих коньячних келихах тюльпанообразної форми. Перш ніж приступити до дегустації, напій зігрівають в долонях, щоб він максимально розкрився. За твердженням поціновувачів, арманьяк не п’ють, цим напоєм неквапливо насолоджуються. Тільки маленькі неспішні ковтки дають можливість відчути приголомшливі нюанси лісових горіхів, пряних спецій, фіалкових пелюсток, гірких лугових трав і липового цвіту.

Цікавий варіант придумали французи для любителів вживати алкоголь із закускою. Називається це «блюдо» гасконський десерт. Фрукти, зокрема яблука або груші, витримують в арманьякі декілька днів. Після того, як плід гарненько просочився і став м’яким, його подають в якості десерту після трапези.

60a3a927331f1.jpeg

Де купити арманьяк в Україні

Знайти оригінальний арманьяк в Україні дуже проблематично, напій рідко з’являється навіть на полицях мегамаркетів. Купити його можна лише в аеропорту або спеціалізованих місцях, таких, як інтернет-магазин Vintage. В алкомаркеті представлений арманьяк від відомого на весь світ дома різного терміну витримки. Асортимент включає як молоді, так і преміальні вінтажні напої 1960 року. Якщо покупець захоче отримати консультацію по марці або уточнити характеристики вибраного товару, він може безкоштовно скористатися послугою професійного сомельє. Напій буде доставлений в найкоротші терміни у будь-який регіон України безкоштовно.