Нон-фікшн та селфхелп: що читають українці

Генеральна директорка Vivat Юлія Орлова дала ексклюзивне інтерв’ю Cosmopolitan та розповіла, як змінилося українське книговидавництво, та що варто прочитати цього року.

Про вподобання українців та шо змінилося за часи двох Майданів

Зміни були поступовими, і наразі читацькі уподобання часів постмайданів остаточно підкорегувала ще й коронакриза.

Почнемо з художньої літератури: до 2020-го вона не користувалася особливим попитом в Україні, на відміну, наприклад, від Великобританії чи Америки (це ті два ринки, на які орієнтуємося ми та загалом уся світова книговидавнича галузь). За кордоном художка — це топ продажів, адже вона частіше екранізується і загалом надає більше емоцій, ніж нон-фікшн.

Натомість до 2020 року вітчизняний читач купував книжки, так би мовити, для користі, для вирішення якихось проблем. І нон-фікшн був у топі. Але під час коронакризи ситуація кардинально змінилася. Люди втомилися від інформаційного потоку, від невтішних статистик та загальної пригніченості подій пандемії. Емоційний ресурс на сприйняття навчальної, бізнес, прикладної, наукової літератури було вичерпано. І попит на нон-фікшн почав знижуватися. На перший план вийшла художка. Проте 2021 рік знову повертає тенденційність до читання нон-фікшна. Найактивніше люди почали читати книжки з психології, селф-хелпу.

Про тренди у світовому книговидавництві

Фікшн має тенденцію до висвітлення актуальних антидискримінаційних тематик: протидія расизму, підтримка гендерних, національних меншиств, боротьба за права жінок. Нон-фікшн тяжіє до селфхелпу та психологічної літератури.

Новинки видання, які варто прочитати

“Невидимі жінки” Керолайн Кріадо Перес. Це більше, ніж просто книга, і я дуже пишаюся тим, що видав її саме Vivat. Вона ідеально підійшла до нашого видавничого плану, і я певна, що ця книга стане вибухом не тільки на книжковому ринку. Бо той фактаж та кількість досліджень, які наводить Перес, вражає. І це корисно до прочитання не лише жінкам, а й чоловічій аудиторії.

“Жінка, яка має план” Мей Маск — 100% топ. Тут така кількість мотивації та життєрадісної філософії, що після прочитання відчуваєш себе наснаженою та зарядженою на звершення.

“Там, де співають раки” Делії Оуенс — мастрід, в якому дуже актуальна тема самотності, що гостро встала у період коронакризи. Це світовий бестселер, який герцогиня Корнуольська Камілла та Різ Уізерспун включили до своїх книжкових клубів.

Дуже пізнавальною стала “Чи є для мене місце в її серці? Як позбутися згубного впливу нарцистичної матері” Керіл Мак-Брайд.

Серед вітчизняних авторів прочитала та дуже раджу “Не твоє собаче діло” Мартина Якуба. Про цю книжку вже є чимало позитивних відгуків, один з них від Сергія Притули, який навіть взяв відпустку для прочитання роману і залишився у захваті від чтива.

“Троян-зілля” Дари Корній — цей роман зачіпає дуже гостро-соціальну тему жіночого безпліддя. Надзвичайно смілий виклад, адже проблема є актуальною та вимагає висвітлення, підтримки. Про це дуже важливо говорити.

Загалом, я обираю книги для читання за критерієм їхньої неодноденності. Тобто такі, що принаймні через п’ять років не втратять своєї актуальності.

Класика, яку можна перечитувати нескінченно: Бернгард Шлінк, Вільям Ґолдінґ, Стендаль, Андре Моруа.

Коментарі