Харків’яни купують помпові рушниці “для захисту від мародерів”, але масового озброєння немає — підприємці

У зв’язку із загрозою масштабного військового вторгнення з боку Росії в лютому в ЗМІ з’явилися повідомлення про те, що жителі Харкова стали масово купувати зброю та боєприпаси. Newsroom поспілкувався з продавцями спеціалізованих магазинів в місті та з’ясував, чи так це насправді.

У Харкові існує не менше 15 магазинів зброї. В основному, всі вони зосереджені в центральній частині міста. Маючи відповідні дозволи, будь-який бажаючий, який досяг потрібного віку, може придбати пневматичну, гладкоствольну мисливську, травматичну та мисливську нарізну зброю.

Як розповіла директор магазину “Іжохотзброя” Світлана, ніякого ажіотажу в частині продажів не спостерігається.

Харківські сховища: як знайти ключі від підвалу та чи можна там пересидіти бомбардування

“Попри те, що ми працюємо в самому центрі міста, в провулку Короленка, 1, як бачите, торговий зал порожній. Найчастіше до нас приходять мисливці, цікавляться патронами, запитують про дрібний дріб, іноді про рушниці. Зізнаюся, у зв’язку з напруженою обстановкою в країні та загрозою вторгнення ми очікували зростання продажів. Але цього поки не сталося. Мені здається, люди стали ставитися до тривожних новин більш спокійно. Навіть не знаю, добре це чи погано”, — розповідає Світлана.

Варто відзначити, що вітрини магазину заставлені зброєю всіляких видів та модифікацій — як мисливським, так і автоматичним. Однак журналісту Newsroom не дозволили фотографувати всередині приміщення. При цьому один з продавців-консультантів запевнив, що на сьогодні асортимент патронів в магазині представлений в достатній кількості та дефіциту немає.

9 цікавих фактів про Харків: ядерний вибух, коні та наймолодша мама

Співробітники збройового магазину “Зброя”, розташованого на Гімназичній набережній, 4 також ні про який купівельний ажіотаж не чули. За словами продавця Сергія, в основному до них приходять досвідчені мисливці, які поповнюють запаси пороху, дробу або патронів.

“Як бачите, в нашому залі представлені різні види зброї та патронів. Все є в достатній кількості. Прилавки забиті. Працюємо з клієнтами як завжди. Купівельний інтерес приблизно на такому ж рівні, яким був у ці місяці минулого року. Можу сказати, що якщо виникне підвищений попит, то ми готові. Будемо продавати стільки патронів і зброї, скільки буде потрібно. Можливість задовольнити покупців є”, — відповідає Сергій.

“Немає причин для хаотичних дій”: Зеленський звернувся до українців (Відео)

У спеціалізованому магазині “Єгер”, розташованому на вулиці Полтавський шлях, 23/25 кореспондента Newsroom також запевнили, що ніякого особливого попиту на мисливську зброю, а також засоби для самооборони та боєприпаси останнім часом немає.

Продавець-консультант Сергій

“У нашому магазині продажі не зросли, швидше. Люди стали частіше заходити, цікавитися різними видами зброї, але до покупки справа доходить далеко не завжди. Буквально тільки що заходив чоловік, ставив питання з приводу нарізної зброї. Каже, хоче гвинтівку. Я показав йому кілька варіантів. Мені здалося — ні. Пішов, нічого не сказавши. Таких “покупців” ми бачимо часто. Перед ним була жінка — їй навіщось знадобився патронташ. Навіть попросила дозволу його приміряти. Потім запитала ціну на яловичу тушонку і пішла, так нічого і не купивши. Як бачите, патронів на вітринах в достатній кількості, ніякого ажіотажу немає. Працюємо як завжди”, — розповів продавець Сергій.

У Харкові ветеран АТО вчить дівчат битися на ножах та стріляти з різних видів зброї (Фото)

Директор одного з найбільших збройових магазинів Харкова “Safari-Zbroya” Валерій Ткаленко журналісту Newsroom розповів, що в їх маркеті підвищена увага до асортименту все ж була.

“Кількість продажів деяких видів зброї у нас дійсно збільшилася. Цей пік тривав з середини зими аж до 16 лютого. У порівнянні з минулими роками, продажі зросли приблизно в п’ять разів. В основному люди йшли за дешевшою зброєю для самооборони — помповими рушницями. Клієнти прямо заявляють: “Хочу мати можливість захистити свій будинок”. Мені здається, ніхто не збирався йти воювати. Бажання у всіх одне: протистояти можливим випадкам мародерства”, — розповідає Валерій.

За його словами, цей вид зброї найбільш доступний за ціною та привабливий для людей, які не мають великого стрілецького досвіду.

“Сьогодні придбати недорогу помпову рушницю можна за п’ять-сім тисяч гривень. З деякими видами боєприпасів в нашому магазині також стало тугувато. Поясню, чому так сталося. Зазвичай в лютому велику картеч та кулю масово не купують — не сезон. І ми не приділяли особливу увагу цим позиціям. Але, мабуть, у зв’язку з тривожними новинами про можливе повномасштабне вторгнення в Україну люди повалили та стали брати. І так вийшло, що сьогодні наші запаси великої картечі та куль дещо виснажилися. Повторюся, це сталося не тому що патрони чорт знає скільки купували, ми просто не були готові до такого запиту покупців”, — нарікає директор збройового магазину.

За словами Валерія, кількість продажів інших видів зброї — нарізної та травматичної — залишилася на звичайному рівні. Про те, скільки в місяць харків’яни купують “стволів”, чоловік вважав за краще не розповідати, пославшись на комерційну таємницю.

“Ні пістолети, ні автомати, ні гвинтівки людей особливо не цікавлять. Як я вже говорив, беруть помпові рушниці для самооборони. Можливо, бажаючих мати вдома зброю було і більше, але перед покупкою необхідно отримати дозвіл. Це ж не буханець хліба, коли захотів-прийшов в магазин і купив. Якби так було, у нас би все вигребли”, — припускає Валерій.

Підприємець не виключає, що зараз багато харків’ян зайнялися оформленням відповідних документів та через місяць-два трапиться ще один сплеск споживчого попиту на зброю.

“Коли до нас приходить покупець, ми відразу дивимося, чи є на руках відповідний дозвіл. Якщо його немає — ми знаємо, куди направити людину, та підказуємо, які довідки треба зібрати. Адже для придбання різних видів зброї потрібні документи з різних організацій. Наприклад, людина хоче купити гладкоствольну рушницю — будуть потрібні дозволи з районного відділення поліції, розташованого за місцем проживання. Якщо ж мова йде про нарізну зброю — документи доведеться оформляти в обласному управлінні. Для покупки боєприпасів також необхідні відповідні дозволи, без них — ніяк”, — розповів Валерій.

Міфи та історія харківських підземель

В інших спеціалізованих магазинах міста на питання про те, чи стали харків’яни частіше купувати зброю для самооборони та патрони, відповідають негативно. У деяких точках продажів консультанти відверто нудьгують в порожніх залах, подекуди — задовольняють сезонний попит любителів полювання та тих, хто тільки планує обзавестися зброєю “про всяк випадок”.

Нагадаємо, згідно з українським законодавством, право на придбання холодної та пневматичної зброї отримують громадяни, які досягли 18-річного віку. Мисливську вогнепальну гладкоствольну зброю дозволено мати з 21 року. Мисливську вогнепальну нарізну зброю можна придбати тільки після досягнення 25 років. Звичайний громадянин України має право придбати тільки мисливську, пневматичну та холодну зброю. Пістолети, травматичну та автоматичну зброю можуть мати тільки певні категорії громадян: підрозділи охорони, співробітники правоохоронних органів та інших спеціальних установ. Пневматична зброя, калібр якої не перевищує 4,5 мм, а швидкість кулі — 100 м/с, продається вільно та не вимагає спеціального дозволу на придбання.

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі