Гастротур по вулиці Алчевських: кава, риба і барбекю

В рамках цієї рубрики ми гуляємо по одній з улюблених вулиць Харкова та розповідаємо, в яких з розташованих там закладів можна смачно поїсти по дорозі. Сьогодні у фокусі одна з найкрасивіших вулиць в центрі – Алчевських.

Красиво жити: ТОП-5 найдорожчий ресторанів Харкова

Почнемо прогулянку з прекрасного дворика по вулиці Алчевських, 6 – він “засвітився” в недавньому фільмі Агнешки Холланд “Mr. Jones” (2019). Це житловий будинок “Червоний Банківець”, який було збудовано 1928 року в стилі модерн з використанням елементів українського бароко. Для економії місця під забудову будівлю спроектували з заглибленням, а на даху спорудили башточки і фонтани.

Трохи вище по цій стороні знаходиться Premier Hotel Aurora, а в ньому – ресторан Aristocrate (вулиця Алчевських, 10/12), де можна красиво і, до речі, недорого поснідати. Сирники, млинці, запіканка – проста класика для гостей міста.

aristokrat_0.jpeg

До речі, у будинку №12 теж важливе призначення – його збудували  1928 року за проектом архітектора Віктора Естровіча спеціально для НДІ ендокринології у зв’язку з розвитком цієї науки в Харкові.

Трохи вище знаходиться джелатерія Йойо (вулиця Алчевських, 18), де більше року готують найсмачніше морозиво в місті. Не бійтеся пробувати найдивніші смаки і поєднання, а ще візьміть з собою морозиво в баночці додому.

yoyo.jpg

На розі того ж будинку вже кілька років працює ресторан “Мені б риби” (вулиця Свободи, 22). Увечері туди все ще складно сісти без броні столика, але вечеря точно буде смачною – зверніть увагу на устричний бар, чорноморську рибу і просто оселедець з печеною картоплею.

mne_by_ryby.jpg

Через дорогу від ресторану розташований житловий будинок №15, який належав шведу Пільстрему. У 1902 році провізор Мільфорт відкрив там аптеку – і зараз тут теж працює сучасна аптека №48.

Якщо під час прогулянки захочеться випити доброї кави і попрацювати, то тут варіант тільки один – Seven Coffee Seeds (вулиця Алчевських, 17). Перша і все ще затишна локація, яка з’явилася в місті, коли у нас тільки почали відрізняти кемекс від пуровера.

seven-coffee-seeds.jpeg

Ще один ресторан по вулиці – Сніг на голову (вулиця Алчевських, 34). Початковий концепт – місце, де працюють люди з обмеженими можливості і де тебе приймають будь-яким. Зараз же тут просто зустрічаються на смачну пасту або келих вина на лавочці.

sneg_na_golovu.jpg

Коли продовжите прогулянку вгору по вулиці Алчевських, зверніть увагу на великий будинок №44. Його побудували в 1914-му за проектом Олексія Бекетова для Комерційного інституту – і тут навчався видатний економіст і майбутній лауреат Нобелівської премії Семен Коваль.

shoti.jpeg

Закінчити прогулянку можна і потрібно в оновленому Молодіжному парку – і там же смачно повечеряти в Шоти парку (вулиця Алчевських, 50-а). Хачапурі по-аджарськи і класичний люля-кебаб з келихом сапераві на свіжому повітрі – і день в місті точно вдався.

Коментарі