Як у Харкові губернатора вибирали

Топова харківська подія столітньої давності: 6(19) березня 1917 року вибрали губернатора! В усій доступній літературі зустрічав “дещо” інше формулювання: “губернським комісаром Тимчасовий уряд призначив кадета Добросельського”. Різницю відчуваєте? А за нею цікава історія криється…

Вранці 6(19) березня голова губернської земської управи Акішев отримав циркулярну телеграму від голови Тимчасового уряду кн. Львова: “Усунути губернаторів та віце-губернаторів від виконання обов’язків і покласти управління губерніями тимчасово на голів губернських управ, зберігши за ними керівництво управами”.

Після чого, Акішев, пославшись на хворобу, передав обов’язки голови своєму заступнику – Добросельському. Але додав, що “його попередня діяльність як прихильника консервативних поглядів не дає йому підстав розраховувати на прихильність широких верств суспільства, і тому він би в будь-якому випадку не погодився б посісти посаду губернатора”.
(прости, Господи: перефарбовані регіонали вперто в голову лізуть).

Тому виник певний правовий вакуум, який (о, диво!) у березні 1917-го ще когось турбував.

У залі думських засідань при величезному скупченні публіки зібрався громадський комітет: і що ми будемо робити у такій ситуації? Вважати Добросельського губернатором чи ні?
Записалося на виступ 27 промовців.

Гласний Малишевський віддав належне порядності Акішева.

Бо той “як вірний слуга старого режиму” відмовився прийняти посаду від нового уряду. Але тим самим, на думку Малишевського, розв’язав руки громаді: вибираємо самі!

Гласний Ігумнов висловив протилежну точку зору: посада надавалася не персонально Акішеву, а голові губернської земської управи. Оскільки таким став Добросельський, то нічого й обговорювати – все й так ясно. Коли ж погодимося на вибори – це буде крок до анархії.

…Хто переміг у столітньої давності суперечці, фрагмент статті демонструє чітко.

А хто, насправді, мав рацію – виявилося трохи пізніше.

Теги:

Комментарии