Хотіли перетворити Харків на блокадний Ленінград: командир 92 ОШБр розповів про початок російського вторгнення

Командир 92-ї окремої механізованої бригади імені кошового отамана Івана Сірка Павло Федосенко розповів про те, як росіяни планували взяти Харків.

За його словами, на початку вторгнення 24 лютого 2022 року російські війська мали значну перевагу в техніці та особовому складі. Вони думали, що зможуть швидко взяти місто штурмом, але захисники Харкова не дали їм цього зробити.

“За технікою вони нас перевершували раз у 20. За особовим складом – раз у 10”, — оцінив Федосенко сили противника, які заходили до Харківської області на початку вторгнення.

Харків застигне на хвилину мовчання в День захисників та захисниць України

Він підтвердив, що росіяни йшли парадним порядком, думаючи, що їх “зустрічатимуть з квітами”. Усвідомлення, що Харків битиметься, прийшло до окупантів тільки після перших боїв.

“Вони зрозуміли, що Харків – велике місто і просто так його не взяти і воно підготовлено до штурму досить добре. Принаймні там люди налаштовані триматися до останнього подиху. Тому вони відмовилися брати Харків штурмом, і вони спробували блокувати його з усіх боків. Зробити щось на кшталт блокади Ленінграда під час Другої світової війни”, — зазначив Федосенко.

Комментарии