Керівниці апарату ХОВА повідомили про підозру у розкраданні гуманітарної допомоги

Керівниці апарату Харківської обласної військової адміністрації Вікторії Белявцевій повідомили про підозру у розкраданні понад 15 мільйонів гривень, виділених на гуманітарну допомогу.

Ще троє підозрюваних у справі – представники фірми-постачальника, повідомляють у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі та Національному антикорупційному бюро.

За даними слідства, у березні 2022 року ХОВА, “Укрзалізниця” та фірма уклали тристоронній договір в рамках держпрограми, що передбачає безплатну роздачу продукції мешканцям прифронтових та деокупованих територій. Белявцева у змові з представниками ТОВ підробила документи про нібито отримання 235 тонн продукції від постачальника. На підставі цих документів “Укрзалізниця” перерахувала фірмі понад 15 мільйонів гривень.

Дізнавшись про кримінальну справу у грудні 2022 року Белявцева спробувала замаскувати невидачу продуктів людям, заявивши про їх відповідальне зберігання.

СБУ викрила колаборантку, яка очолювала “центр гуманітарної допомоги” окупантів на Харківщині

Зрештою, ХОВА таки поставила продукцію та фактично відшкодувала завдану шкоду.

Дії усіх чотирьох осіб кваліфіковані за статтями:

  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах);
  • ч. 4 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, вчинені з корисливих мотивів);
  • ч. 1 ст. 366 (службове підроблення, тобто внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, складання та видача нею завідомо неправдивих документів).

Досудове розслідування триває, перевіряється причетність інших осіб до вчинення вказаного злочину.

Комментарии