Мости Харківщини, зруйновані унаслідок війни, потребують відновлення на 4,3 мільярда гривень (Відео)

Орієнтовна вартість відновлення всіх мостів Харківщини, які постраждали внаслідок повномасштабної війни, становить 4,3 мільярда гривень. Підрядники проводять роботи зараз на власний кошт, оскільки гроші з держбюджету ще не надійшли.

За словами Андрія Алексєєва, начальника Служби відновлення та розвитку інфраструктури області, цього року планується виконати роботи на половину зазначеної суми, але все залежить від безпекової ситуації.

“Що таке підготовчі роботи? Розібрати завали й почати проведення фундаментних та вишукувальних робіт. Левова частка проєктів по цих мостах вже пройшла експертизу. Вони вже в роботі. Інша частина протягом місяця пройде експертизу… По всіх мостових спорудах ми почнемо працювати, але закінчимо лише деякі, які на безпечній відстані від лінії зіткнення. Фундаментні роботи проведемо, опори зведемо, але не будемо кидати прольоти, тому що ця робота можливо потім призведе до небажаних наслідків”, — зазначив Алексєєв.

Після воєнних дій в області було зруйновано 27 мостових споруд, але наразі вже існує 25 тимчасових переправ. Підготовчі роботи для капітального відновлення вже тривають на 15 мостах державного значення.

Алексєєв пояснив, що роботи проводяться в етапах, починаючи з розібрання завалів та підготовчих робіт до капітального відновлення. Зазначено, що деякі мости будуть відновлюватися, забезпечуючи безпечну відстань від лінії зіткнення.

Харків отримав генератори від французьких благодійників (Фото)

Алексєєв також наголосив, що підрядники виконують роботи власним коштом, навіть зі страхом перед можливими терористичними актами на будівельних майданчиках.

“У нас є випадки, коли на наші будівельні майданчики прилітають «Шахеди». Пошкоджується техніка, є вибухи. Але підрядники все одно працюють. Висновки зрозумілі. Вони розуміють, що і для чого вони роблять”, — сказав Алексєєв.

Фінансування відновлення мостів очікується у серпні, якщо не буде потреби використання коштів на інші, нагальніші потреби.

“Є інші джерела наразі, нагальні, першочергові, на які використовуються ці кошти… Наскільки мені відомо, в межах моєї компетенції, у першу чергу кошти спрямовують на ЗСУ та енергетику. Потім вже відбудова логістики. Тому що біля кожної мостової споруди є тимчасова переправа. Логістика живе, функціонує”, — пояснив Андрій Алексєєв.

Комментарии