На Харківщині ворог активізувався, але не може наступати “широким фронтом”, — Ілля Євлаш

За даними начальника пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Іллі Євлаша, противник активізувався на Харківщині, але не може наступати “широким фронтом”.

Про це Ілля Євлаш розповів у ефірі телемарафону.

Він зазначив, що ворог кинув у бій штурмовиків із загонів “Шторм Z”, які складаються з зеків і військових, які мали дисциплінарні проступки. Ці загони використовують як розвідку, щоб виявити українські вогневі позиції та інженерні загородження.

“Зеків їм найменше шкода. Це як колишні штрафбати – туди потрапляють і зеки, й військові, які мали якісь дисциплінарні проступки, аби вони кров’ю могли “искупить свою вину”. Ефективність їх застосування досить неоднозначна. Ці загони використовують як розвідку. Їх посилають, аби виявити наші вогневі позиції, перевірити, де замінована територія, інженерні загородження. А потім уже за ними вони використовують інші війська – більш підготовлені, кадрові. Наприклад, зараз зайшла ця 25-та армія, яка базується поблизу Кремінної”, — пояснив спікер Східного угруповання ЗСУ.

Після цього в бій вступають більш підготовлені війська, зокрема 25-та армія, яка базується поблизу Кремінної. Однак, за словами Євлаша, “досвідчені” окупанти низько оцінюють своїх “колег, що тільки прибули” з 25-ї армії, говорячи про поганий морально-психологічний стан і бойову підготовку.

СБУ повідомила про підозру ворожому снайперу, який вбив 21 українського військовослужбовця (Відео)

“Звичайно, що противник не може собі дозволити наступати одразу вздовж усіх 140 км. Він акцентує свою увагу поблизу населених пунктів Синьківка та Іванівка, які знаходяться на Харківщині. А також поблизу Макіївки (в Луганській області – ред.). Раніше вони намагалися наступати біля Новоєгорівки, але, отримавши добряче по зубах від ЗСУ вони від цього відмовилися. І протягом певного часу зберігалося таке собі затишшя, і ось зараз, приблизно тиждень як, вони почали відновлювати свої наступальні дії”, — розповів Євлаш.

Попри це, росіяни продовжують нарощувати інтенсивність бойових дій на Куп’янсько-Лиманському напрямку. Їхня основна мета – взяття Куп’янська та пробиття сухопутного коридору до річки Оскіл.

“Нещодавно було зафіксовано 23 авіаудари, за минулу добу ще 20 авіаударів, тобто противник продовжує нарощувати інтенсивність саме на цьому напрямку. Основна мета залишається – це взяття Куп’янська, оскільки там є залізна дорога, й це такий значний логістичний хаб на цьому напрямку та наступна мета – це пробиття сухопутного коридору та роз’єднання нашої компоненти до річки Оскіл. Зараз ситуація така, а вже з деяким часом противник може змінити свої акценти”, — сказав Євлаш.

Однак, за словами Євлаша, до початку сезону дощів залишилося не так багато часу, і це може ускладнити для ворога наступальні дії.

Комментарии