Обстріл Немишлянського району Харкова: подробиці ліквідації наслідків трагедії (Фото, Відео)

Рятувальна операція на місці вибуху ворожих «шахедів» у Харкові все ще триває.

Про це в ефірі національного телемарафону повідомив мер міста Ігор Терехов

«Працюють працівники ДСНС, Нацполіції, прокуратури. Я не виключаю такої можливості, що будуть знайдені ще, на жаль, тіла. Що стосується повторного загоряння, така можливість ще зберігається, працівники ДСНС на місці, будемо локалізовувати, якщо це виникне. Сьогодні 1030 будинків, в основному приватний сектор, без електропостачання. Працюють енергетики, бо зруйновані електромережі. Щодо водопостачання, то ми його забезпечили, теплопостачання нам вдалося відновити. Мені дуже важко сказати термін відновлення комунікацій. Будемо працювати, поки не відновимо всі комунікації», — зазначив мер.

Пункт допомоги мешканцям Немишлянського району, які постраждали внаслідок нічної атаки ворожих безпілотників, розгорнули в гімназії №21 (вул. Тракторна, 3/12).

Прокурори Харкова зафіксували наслідки нічної атаки БПЛА, під час якої загинуло 7 людей (Фото, Відео)

«Усім, хто опинився без даху над головою, запропонували поселитися в гуртожитках. Також організували штаб збору та видачі допомоги у 21-й гімназії. Адже у людей фактично нічого не залишилось. Є потреба в будівельних матеріалах, в одязі, засобах особистої гігієни. Крім того, вже домовилися з міжнародними фондами про встановлення мобільних будинків, які вони нам передадуть», — повідомив Ігор Терехов.

На місці знищених будинків продовжують працювати слідчо-оперативні групи, де криміналісти вилучають рештки загиблих та відбирають зразки ДНК. За словами начальника слідчого управління Головного управління Національної поліції в Харківській області Сергія Болвінова, підтверджена загибель 7 громадян, з яких 3 — діти. Кількість потерпілих ще може збільшитися.

В одній згорілій оселі поліція задокументувала п’ять трупів. Живцем згоріли двоє молодих батьків та троє дітей. В іншому будинку згоріли паралізований чоловік і його дружина.

За даними слідства, в нафтобазу влучили БПЛА у кількості трьох одиниць, через що стався витік палива. Паливо змішалося зі снігом і зайнялося, вогонь перекинувся на будинки. Через масштабну пожежу вщент знищено півтора десятка житлових будинків.

«Поліція ще працює на місці події. Місце події це не лише одна вулиця, а фактично невеликий мікрорайон. Багато зруйнованих приватних будинків. Є пошкодження промислових об’єктів, складів. Остаточна кількість потерпілих та поранених буде встановлена згодом. Наразі поліція оглядає місце злочину, фіксує всіх постраждалих, відбирає зразки ДНК» — зауважив Сергій Болвінов.

За фактом порушення законів та звичаїв війни слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України.

За останніми даними від очільника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, пожежа локалізована, триває ліквідація наслідків ворожих прильотів до якої залучено понад 200 рятувальників. 

Нічний ворожий обстріл спричинив 6 пожеж у Харкові та області (Фото)

Судмедексперти проведуть ДНК-експертизу 7 тіл загиблих, які сильно обгоріли внаслідок пожежі.

«Усі постраждалі – мешканці будинків по вулиці Котельній. Внаслідок обстрілу без електропостачання зараз понад 1000 споживачів. Спеціалісти вже працюють над поверненням світла.  Деякі домогосподарства тимчасово відключенні від газопостачання, поки рятувальники не завершать необхідні роботи. Профільні служби продовжують бути на місцях: усувати наслідки влучання й пожежі, документувати вчинений терористичний акт, надавати необхідну допомогу постраждалим», — пише голова Харківської ОВА у телеграмі.

Президент України Володимир Зеленський висловив співчуття через цю жахливу трагедію.

«Реальність завжди говорить більше, ніж будь-які слова. Минулої ночі через пожежу після удару “шахедів” у Харкові загинула ціла сімʼя: батьки та троє дітей. Найстаршому сину, Олексію, 7 років, середньому, Михайлу, 4 роки, найменший – Павло, йому було 7 місяців. Діти, які ще не встигли побачити життя й були вбиті через російське божевілля. Загинула і ще одна сімʼя: чоловік та дружина. Мої співчуття всім рідним та близьким!
Я вдячний усім, хто підтримує Україну та українців у захисті від російського терору. Кожен прояв підтримки критично важливий. І так само важливо розуміти, що терор не може залишатися безкарним. Терор не може залишатися без справедливої відповіді. Терористи повинні програти цю війну, яку вони розпочали. Росія повинна відповісти за кожне зруйноване і знищене нею життя. Тільки так безпека для всіх знов стане частиною реальності.» — пише Зеленський на своєму офіційному Telegram-каналі.

Комментарии