У Харкові затримано диверсанта, який мав намір підірвати АЗС (Фото)

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора викрито громадянина України, який готував диверсію за вказівкою спецслужб рф (ст. 113 КК України).

За даними слідства, протягом 2022-2023 років група російських спецслужб розробляла плани проведення диверсій на об’єктах критичної інфраструктури в Харківській області та інших регіонах України. Для втілення цих планів вони залучили жителя Харкова.

Здійснюючи завдання представників агресора, громадянин виготовив саморобний вибуховий пристрій. Увечері 10 жовтня 2023 року він прибув до однієї з АЗС міста Харків з метою вчинення теракту. Це могло призвести до жертв серед цивільного населення та викликати паніку.

Правоохоронці затримали цього чоловіка, коли він встановлював саморобний вибуховий пристрій з підготовленим часовим механізмом поруч із газовим резервуаром.

Харків’янин отримав 6 років в’язниці за незаконний обіг боєприпасів (Фото)

Під час проведення обшуків в місцях проживання затриманого та його батьків, правоохоронці вилучили револьвер системи Наган, гранати Ф1 та РГД-5, детонатори, близько 5 кілограмів пластиду, годинниковий механізм для саморобного вибухового пристрою, вибуховий імітаційний пакет та грошові кошти.

Також ведеться перевірка щодо можливої причетності затриманого до інших диверсійних актів на Харківщині, таких як підрив залізничної колії та вибухи на двох місцевих АЗС.

Наразі правоохоронні органи продовжують активні слідчі дії з метою встановлення всіх осіб, причетних до цього злочину.

Також розглядається питання щодо повідомлення підозри затриманому та обрання запобіжних заходів.

Попереднє досудове розслідування проводиться слідчими Головного управління Служби безпеки України в Харківській області під операційним супроводом Департаменту контррозвідки Служби безпеки України та Департаменту кримінального розшуку Національної поліції України.

Комментарии