Займався “питаннями населення” та влаштовував окупантам застілля: на Харківщині засудили колаборанта

Зловмисник на суді намагався пояснити свою співпрацю з окупантами тиском, однак свідки спростували ці дані.

Про це повідомляє видання “Думка” з посиланням на вирок Київського районного суду Харкова від 12 вересня, що був опублікований в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

У матеріалах суду зазначається, що з кінця лютого до середини вересня 2022 року територія Кіндрашівської територіальної громади Куп’янського району Харківської області була окупована російськими військами.

У червні 2022 року обвинувачений добровільно обійняв посаду так званого “виконуючого обов’язки заступника начальника Кіндрашівського територіального відділу тимчасової цивільної адміністрації Куп`янського району Харківської області”.

До обов’язків чоловіка входили “організація пенсійного та соціального забезпечення населення, розв’язання транспортно-логістичних питань, надання вказівок щодо видачі агітаційних газет “Харьков Z” та ” Комсомольская правда” місцевому населенню, складення та подання фінансових документів”. Крім того, пізніше він виконував обов’язки “начальника територіального відділу”: збирав відомості щодо наявного в учасників АТО/ООС майна, складав списки пенсіонерів та пільговиків, перелік підприємців, щодо яких “можуть бути застосовані заходи зовнішнього управління з боку представників рф” тощо.

На суді чоловік частково визнав провину та заявив, що погодився працювати на окупантів через тиск та примус.

На Харківщині чоловіка засудили до двох років в’язниці за фейкове замінування птахофабрики

За його словами, на момент повномасштабного вторгнення росіян він обіймав посаду першого заступника голови Кіндрашівської сільської ради. 25 лютого на територію Куп’янська зайшли російські військові й він продовжував “займатися питаннями населення”. Продовжити подальшу роботу чоловік начебто погодився, побоюючись за близьких.

Також він заявив, що заробітну плату в розмірі 35 тис. рублів отримав раз, а у вересні населений пункт був деокупований Збройними Силами України.

Обвинувачений також зазначив, що не тікав та продовжував роздавати гуманітарну допомогу населенню, поки у жовтні 2022 року його не затримали та не вручили підозру.

Водночас те, що чоловік добровільно співпрацював з окупантами підтвердили свідки. Зокрема, він заявляв, що необхідно “боятися не росіян, а українців”, брав участь у спільних з окупантами застіллях.

Суд, вивчивши матеріали справи, визнав чоловіка винним у скоєнні злочину за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України та призначив йому покарання у виді шести років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування та правоохоронних органах України на десять років з конфіскацією майна.

Комментарии