Електромеханіку харківського метрополітену дали 12 років тюрми за передачу позицій ЗСУ росіянам

Суд визнав винним електромеханіка КП “Харківський метрополітен” у передачі інформації ГРУ РФ  про розташування, переміщення підрозділів ЗСУ (ч. 3 ст. 114-2 КК України) та призначив покарання у виді позбавлення волі на строк 12 років. Про це йдеться у вироку Київського райсуду міста Харкова від 18 вересня.

Як стало відомо Харківському антикорупційному центру з порталу “Судова влада”, мова йде про Сергія Леонідовича Кравченка. Чоловіка обвинувачувають у тому, що він протягом червня-серпня минулого року “зливав” працівнику російського ГУР місця розташування підрозділів ЗСУ в Харкові та області. Місце роботи Кравченка – депо “Салтівське” харківського метрополітену.

Більше 14 мільйонів у різних валютах: суд повернув гроші харківської коригувальниці Кригіної її родині

Як з’ясувало слідство, у минулому році Кравченко у месенджері Viber перейшов за гіперпосиланням у телеграм-бот. Після чого з ним за допомогою смс-повідомлень зв`язалась особа, яка представилась військовослужбовцем збройних сил рф та попросила Кравченка надавати координати місць розташування військових ЗСУ, на що той погодився. Як зазначається у вироку суду, із Кравченком зв’язувався командир роти однієї з військових частин ГРУ РФ.

За даними слідства, Кравченко протягом трьох місяців встиг передати дані про розташування підрозділів ЗСУ та військової техніки в різних мікрорайонах Салтівки, на одній із залізничних станцій міста, а також у Харківському районі, після чого російські війська здійснювали обстріли .

Було також встановлено, що інформація про дислокацію підрозділів за адресами, що передавав Кравченко, у відкритому доступі офіційними джерелами не розміщувалась.

У судовому засіданні Кравченко свою провину не визнав. Пояснив, що з початку нападу РФ на Україну постійно перебував за місцем роботи в депо “Салтівське”. По звуках пострілів розумів, що підрозділи ЗСУ розташувувалися поряд із територією депо, і боячись обстрілів у відповідь, щоб відвернути небезпеку,зберегти від обстрілів депо та співробітників, надавав інформацію в чат-бот, яку брав з інших телеграм-каналів. Кравченко стверджує, що про заборону надання неоприлюдненої публічно інформації не знав, кому саме її надає, не розумів, а тому пропозиція надсилати дані про розташування позицій ЗСУ не здалась йому дивною.

15 років або довічне: у Харкові судитимуть коригувальника ракетного удару по університету ім. Бекетова

Під час затримання Кравченка у його месенджері Телеграм були зафіксовані коригувальні дані об’єктів критичної інфраструктури, які він передавав до спецслужб РФ, а також переписка із російським військовослужбовцем.

При затриманні 15 серпня 2022 року Кравченко надав пояснення, що наприкінці березня 2022 року він перейшов за активним посиланням з Вайберу у телеграм-бот. Після чого з ним зв`язалась особа, яка представилась військовослужбовцем РФ та просила його надавати координати місць розташування військових ЗСУ, на що він погодився та добровільно, за власною ініціативою робив скриншоти карт місцевості, на яких позначав місця розташування військових та техніки ЗСУ на території Харкова та Харківського району.

За відповідями військових частин було підтверджено, що підрозділи ЗСУ розташовувались саме за координатами, переданими Кравченком працівнику ГУР. Також співробітник харківського метрополітену повідомляв у переписці, що, на його думку, наступ на Харків краще здійснювати вулицею Гвардійців Широнінців.

Допитані в судовому засіданні свідки сторони захисту підтвердили, що Кравченко пересувався по місту автомобілем, міг залишити територію депо у зручний час, повідомивши колег про повернення лише для зачинення/відчинення входу на територію, та зазначили, що за пересуванням обвинуваченого не спостерігали.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии