Готувала російські атестати: директорці ліцею з Куп’янська присудили пів року арешту

Суд визнав винною в колабораційній діяльності так звану виконуючу обов`язки директора закладу освіти “Купянский лицей № 4 ВГА Купянского района” під час окупації та призначив покарання – 6 місяців арешту з позбавленням права займати посади в органах влади та керівні посади у сфері освіти протягом 15 років. Про це стало відомо з вироку Червонозаводського райсуду Харкова.

За даними Харківського антикорупційного центру, мова йде про Олену Ківшар.

23 травня цього року Ківшар було повідомлено про підозру. І з цього дня вона перебувала під нічним домашнім арештом (із 18:00 до 6:00).

Представники окупаційної адміністрації держави-агресора не пізніше середини серпня минулого року у будівлі “Куп`янського ліцею № 4” (розташований у селищі Ківшарівка) створили заклад освіти під назвою “Купянский лицей № 4 ВГА Купянского района”. Окупаційна влада запропонувала очолити цей заклад освіти багаторічній директорці Куп’янського ліцею №7 Олені Ківшар, і вона погодилась.

Протягом серпня 2022 року директорка збирала списки вчителів, які згодні працювати під керівництвом влади рф, складала відомість за власним підписом і направляла запити на виготовлення атестатів про базову середню освіту російського зразка, впроваджувала викладання предметів російською мовою та направляла вчителів на курси підвищення кваліфікації до рф. Ківшар підготувала для вручення 30 атестатів російського зразка випускникам 9-х та 11-х класів ліцею №4.

На суді освітянка свою провину визнала повністю, у скоєному щиро розкаялася і пояснила, що станом на 24 лютого 2022 року проживала у смт. Ківшарівка, працювала на посаді директора ліцею № 7 Куп`янської міської ради. Після окупації Куп`янського району вона залишилась на окупованій території за власним бажанням, оскільки на її утриманні перебували мати похилого віку та син, інвалід 1-ї групи. Вона готувала приміщення ліцею №4 в окупації до початку навчального року. За виконану роботу від окупаційної влади вона двічі отримувала грошову винагороду у загальному розмірі близько 30 000 руб.

Теги:

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии