Харківська область: названо найнебезпечніші громади, що заміновані “Пелюстками”

Потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами у Харківській області вважаються усі деокуповані території. Небезпеку становлять не тільки міни, встановлені російськими окупантами а й нерозірвані боєприпаси, що лишилися на своїх місцях влучання після російських обстрілів.

За словами Івана Сокола, директора департаменту цивільного захисту Харківської обласної військової адміністрації, щонайменше вісім населених пунктів визнаються найбільш забрудненими вибухонебезпечними предметами.

На Харківщині загинув чоловік, який віз вибухівку на мотоциклі

“Якщо брати північ – Липці, Циркуни, Старий Салтів, Вовчанськ, Куп’янськ, Шевченкове, Дворічна, Петропавлівська територіальна громада – всі громади, які були деокуповані, ми вважаємо, що вони забруднені. В яких проблематично знаходитися, небезпечно, потрібно дивитися під ноги — в усіх. Тому що фактично кожна громада була обстріляна, хоча б раз. У кожній громаді перебували війська. Навіть там, де не перебували, встановлені протипіхотні міни та розтяжки, забруднені “Пелюстками”. Таких ситуацій дуже багато”, — пояснив Сокол.

За словами директора департаменту цивільного захисту ХОВА, серйозною загрозою наразі є міна “Пелюстка”. Російські окупанти використовували цей тип для мінування території Харківщини з початку війни. Зараз, після двох років війни, міни “Пелюстка” приховані в землі, вкриті сухою травою та свіжою рослинністю, що робить важким їхнє виявлення. Також треба зазначити, що “Пелюстка” активується не лише при натисканні, але й вибухає в руках або при переміщенні.

Наголошується, що будь-які дії з вибухонебезпечними предметами заборонені та небезпечні.

Комментарии