Ігри про фейки

Проєкт FakeX продовжує ділитися з вами знаннями  про боротьбу з дезінформацією та прокачувати ваше критичне мислення. Сьогодні ми  публікуємо підбірку з іграми про фейки, пройшовши які, ви точно станете менш вразливими до маніпуляцій.

Маніпулятор

Гра про те, як створити найгірше медіа. Ви — власник, тому можна робити все, що завгодно. Вирішуйте, які конспірологічні теорії поширювати та на які емоції тиснути. За 40-50 ходів ви побачите, до яких маніпуляцій вдаються не надто сумлінні журналісти, щоб збільшити аудиторію. З кожним кроком ви відкриватимете новий трюк: оформити видання на бабцю, засипати «зрадою», репостити дописи з соцмереж, підписувати героїв як «Вася П.», «Катерина І.», видавати пересічних громадян за експертів, вигадувати фейки, додавати в заголовки якнайбільше емоцій. Кожен із цих ходів приносить певну кількість балів. На екрані відображається кількість читачів, залежно від того, наскільки вдалим виявився хід.

Лінк на гру: https://texty.org.ua/d/manipulator-game/

FakeX

Концепція гри полягає в тому, що за твердженнями дослідників соціальних мереж на сьогодні людина витрачає на одну новину (заголовок) буквально кілька секунд. Фейсбук сам зазначає, що на мобільному пристрої ми гортаємо новинну стрічку із швидкістю 1,7 секунд на новину (на противагу десктопу – тут ми витрачаємо 2,5 секунди). Людина може не приділити увагу новині, яку вона отак “пролистала”, але ця новина може в тій чи іншій мірі відобразитися у її свідомості, сформувати її картину світосприйняття або принаймні настрій на сьогодні. Автори хочуть проілюструвати цей гнітючий феномен. Вам пропонується вгадати наведена новина фейк чи правда. 15 простих питань та відповідей на них. Автори зазначають, що на відміну від соціальних мереж, вони надають вам «фору» у вигляді 9 секунд на прийняття рішення.

Лінк на гру: https://www.fakex.com.ua/game

З.Р.А.Д.А. тест

Назва гри «З.Р.А.Д.А. тест» — це абревіатура, де кожна буква означає правило, через призму якого потрібно подивитися на інформацію. На головній сторінці пропонують переглянути відеоролик, де письменник Сергій Жадан розповідає, яким новинам не варто вірити. Гра пропонує вам десять питань про мову ворожнечі, дезінформацію, пропаганду та вміння на око визначати маніпуляції в новинах.

Лінк на гру: https://academy.suspilne.media/zradatest 

Fake It To Make It

Авторка Аманда Ворнер створила цю гру, аби наочно показати, як медіа під час виборів президента США у 2016 році заробляли на створенні сайтів фейкових новин. Щоб почати гру, вигадуєте собі сайт та наповнюєте, обираючи для новин найбільш драматичні та «жовті» сюжети. Платні репости, «підгодовані» спільноти навколо медіа — усе це допоможе вам заробити грошей на музичні інструменти для групи, автомобіль чи майбутнє житло.
Лінк на гру: http://www.fakeittomakeitgame.com/play/initial

Get Bad News

Англомовна гра про новини. Спочатку на вас чекає невеличке опитування, прохання визначити фейкові заголовки. Тепер ви інфлюенсер та керуєте думкою громадськості. Створюйте меми про ГМО, підключайте ботів, щоб скласти враження, ніби у вас багато прихильників та завдавайте жару конкурентам.
Лінк на гру: https://www.getbadnews.com/#play

Нагадуємо, що 12 вересня о 14.00 у ККЗ «Україна» (вул. Сумська, 35) відбудеться ПЕРША АНТИФЕЙКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ за участі Яніни Соколової, Майкла Щура, Максима Щербини та інших мисливців на фейки. Вхід вільний, за попередньою реєстрацією

Комментарии