Катували цивільних на агрегатному заводі у Вовчанську: оголосили підозру двом бойовикам «лнр»

Людей незаконно утримували в непридатних для життя умовах, били гумовими палицями, виривали нігті та катували електричним струмом. Крім того, кати погрожували своїм жертвам вбивством та імітували їх розстріл, зав’язуючи полоненим очі та стріляючи з вогнепальної зброї біля їх голови. Так їх тримали місяцями, дехто з ув’язнених незаконно утримувався більше пів року. Люди, які перенесли ці жахіття, відмічали дні перебування в неволі й видряпували на стінах катівні ікони та слова з молитов.

Один підозрюваний – громадянин рф, так званий «старший оперуповноважений управління по боротьбі з незаконним обігом наркотиків міністерства внутрішніх справ лнр». Інший – громадянин України, учасник не передбаченого законом збройного формування «лнр», який відповідав за організацію охорони осіб, які незаконно утримувалися на території Вовчанського агрегатного заводу. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора та Національній поліції України.

За даними слідства, з 5 по 20 червня 2022 року під час окупації Вовчанська Харківської області підозрювані разом з іншими представниками збройних сил росії та незаконних збройних формувань рф знущалися над цивільним населенням. Зокрема, вони свавільно затримали на території власного домоволодіння місцеву мешканку і доставили її на територію Вовчанського агрегатного заводу. Користуючись беззахисним станом затриманої, під час так званого конвоювання, у її бік направляли зброю, погрожували вбивством та здійснили постріл у повітря біля голови потерпілої.

Знаходячись у катівні, розташованій на третьому поверсі заводу, підозрювані принижували потерпілу, погрожували розстрілом її та близьких родичів, катуванням шляхом ураження електричним струмом. Після цього один з військових злочинців наніс потерпілій удар по потилиці, від якого вона впала на підлогу та втратила свідомість.

Катівню облаштували російські військові. Вони звозили туди з навколишніх населених пунктів проукраїнськи налаштованих громадян і тих, хто відмовлявся співпрацювати з окупантами, в тому числі — літніх людей. З бранців вибивали інформацію про противників окупації та військових Збройних Сил України.

Обом бойовикам «лнр» повідомлено про підозру за порушення законів та звичаїв війни, що супроводжувалось жорстоким поводженням з цивільним населенням, вчинене групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України). Санкція передбачає до 12 років позбавлення волі.

Теги:

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии