Колишнього віцепрезидента “Металіста” і впливого бізнесмена підозрюють у заволодінні 160 млн грн, виділених на відновлення Харкова

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили організовану групу, яка заволоділа державними коштами та коштами міжнародних партнерів України, які призначалися для відновлення критичної інфраструктури Харкова. Про це повідомили у пресслужбі НАБУ.

Слідство встановило, що злочинну групу створили у 2022 році. Її організатор, один з впливових бізнесменів, у змові з першим заступником гендиректора КП “Харківські теплові мережі” домігся укладення з підконтрольними йому компаніями прямих договорів на постачання трубної продукції, вікон та технічної солі. При цьому саме воєнний стан учасники оборудки використали як привід не проводити відкриті торги.

Надалі “переможець” через низку фірм-прокладок закупив продукцію у виробника та перепродав КП за понад удвічі завищеною ціною. Водночас КП мало з цим виробником прямі господарські відносини.

Унаслідок реалізації схеми учасники схеми заволоділи 159,5 млн грн, якими розпорядилися на власний розсуд. При цьому частина цих коштів у сумі 22 млн грн була надана Світовим Банком (Міжнародний банк реконструкції та відродження) та призначалися для розвитку міської інфраструктури.  

Наразі про підозру повідомили 7 особам:

  • лідеру організованої групи;
  • першому заступнику генерального директора та одному з директорів КП “Харківські теплові мережі”;
  • чотирьом особам, підконтрольним лідеру організованої групи.

Їм інкримінують привласнення, розтрату або заволодіння майна, вчинені в особливо великих розмірах організованою групою за попередньою змовою та використання завідомо підробленого документа. Вживаються заходи щодо встановлення інших епізодів злочинної діяльності організованої групи та інших осіб, які сприяли вчиненню злочину.

Першим заступником директора КП “Харківські тепломережі” є Сергій Волик.

На Харківщині хотіли вкрасти понад 20 мільйонів гривень, виділених на будівництво фортифікацій

За даними Харківського антикорупційного центру, у 2022 році більшу частину закупівель “ХТМ” не публікували в Prozorro. Звіти про ті угоди не завантажені до система закупівель досі, а деякі підрядники вже змінили назви, адреси реєстрації, засновників та профіль діяльності, що вказує на їхню фіктивність.

Наприклад, ТОВ “Вуглеметтрейдінг”, за даними порталу публічних коштів “Є-Дата”, у 2022 році поставило тепломережам труби на суму понад 140 мільйонів гривень. При чому, жодного звіту про ці закупівлі у Prozorro немає. Тоді засновником та директором фірми був Денис Фролов. Людина з таким ПІБ була відома як комерційний директор Дніпровського металургійного заводу, який займається виробництвом труб. Цей завод належить групі DCH харківського бізнесмена Олександра Ярославського.

Уже у березні 2023 року у фірми став інший директор Едуард Щербина, а у вересні фірму перереєстровують на сейшельський офшор LЕGАL SЕRVІСЕS СОМРАNУ LТD. Також підприємство змінило назву – на “Арія ЛТД”. Вид діяльності фірми теж змінився: компанія тепер знімає фільми. Її бенефіціаром зазначена Белле Ельна Паулетта. Ця жінка допомагає в реєстрації іноземних компаній, зокрема у Великобританії бізнесменам з України та рф.

Варто нагадати, що Сергій Волик, якого підозрюють в організації схеми, був першим віцепрезидентом футбольного клубу “Металіст”, власником якого був Олександр Ярославський.

Ще понад 50 млн грн у 2022 році “Харківські тепломережі” заплатили ТОВ “СБМ-Україна”. Ця фірма, як і попередня, теж була зареєстрована у Дніпрі і теж “переорієнтувалася”. В останній раз фірма приходила на тендер “ХТМ” у березні 2023 року. Засновником тоді був Руслан Гаранін, зараз фірма перереєстрована в Одесі та має назву “Промбудтрейд ЛТД”.

Понад 15 млн грн отримало від тепломереж ТОВ “Гарант Інжінірінг”. Зараз ця фірма переїхала з Києва до Львова і має назву “Девелоперські рішення”. Засновників також міняли кілька разів.

Ще у 2022 році “ХТМ” перерахували мільйони гривень без тендеру новенькій фірмі “Старт Лінкор”. Після реєстрації фірма була записана на 70-річну Наталію Мінчук з села Чорноглазівка Богодухівського району, яка до цього з бізнесом пов’язана не була. Тепер засновником фірми є людина з оточення гендиректора КП “ХТМ” Василя Скопенка – Олег Бєлєньков.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии