Максим Розенфельд презентував документальний серіал про архітектурний стиль “український модерн”

Початок XX століття став світанком нової доби, що ознаменувала зародження на теренах українських земель модерну. Український модерн – це бунт молодих, оновлення і експресія, це відповідь своєму часу, що найяскравіше втілилася у нових архітектурних формах з відбитком український традицій та культури.

Цей стиль – яскраве, самобутнє і самодостатнє надбання нашої культурної спадщини, проте епоха українського модерну була штучно обірвана радянською владою під клеймом “чуждоє пролєтаріям і соціалістічєскому іскуству”.

На жаль, про існування цього надзвичайного стилю, про мрії та надії його творців, про дух того часу сьогодні знають лише професіонали-архітектори, ентузіасти та одиниці з широкого загалу. Втім досвідчений мистецтвознавець, архітектор, дизайнер, автор оригінальних екскурсій по Харкову Максим Розенфельд за підтримки Українського культурного фонду та ГО “Держава і я” презентує новий проект “Український стиль з Максимом Розенфельдом”, що має на меті розповісти кожному українцю невикривлену історію українського архітектурного модерну та його творців.

“Український стиль з Максимом Розенфельдом” – це унікальний десятисерійний україномовний документальний серіал, знятий на найцікавіших локаціях по усій країні, що закарбували в собі епоху модерну. Цей проект розповідає про унікальне явище – український архітектурний модерн, який бере свій початок у Харкові, де він і отримав основи та, прокотившись хвилею по всій країні протягом 50 років, набув державності та міцності.
 
“Український стиль з Максимом Розенфельдом” дасть відповіді на питання:
    • Чому Харків вважають колискою українського модерну?
    • Які таємниці приховує цей стиль?
    • Кого вважають піонером українського модерну?
    • Чому радянській системі так і не вдалося викорінити український стиль?
    • Які будівлі у неоукраїнському стилі збереглися на сьогодні та що їх вирізняє з-поміж інших?
    • Чому саме український архітектурний модернізм підтверджує, що Україна є та була Європою?

Зокрема проект покликаний привернути увагу до об’єктів культурної спадщини, які перебувають у занедбаному стані, що може стати підґрунтям для створення програм по їх ревіталізації.

“Історія українського модерну – це позитивна історія, цікава, але водночас не насичена трагічним наративом, до якого так багато рефлексій в нашій історії та культурі. Щобільше, з ідеологічної точки зору цей проєкт руйнує багато міфів. Він є тим продуктом, який може сказати Харкову, що годі вже вдаватися до визначення себе як “першої столиці”, адже в історії Харкова є достатньо цікавих періодів”, – прокоментував проект один з організаторів Тимур Андрієвський.

Епоха українського модерну – це не тільки перелік побудованих об’єктів в містах України, а в першу чергу – філософія, сукупність ідей, мрій, поглядів на життя, дух часу, що може стати одним з наріжних каменів в процесі формування нових ціннісних та цивілізаційних засад для сучасного українця.

Документальний серіал можна переглянути за посиланням.

 

Комментарии