Медцентри у Харкові та Києві підозрюють у продажі новонароджених дітей іноземцям

Столичні правоохоронці викрили організовану злочинну групу, яка продавала немовлят за кордон. Як повідомив начальник Головного управління Націполіції у Києві Дмитро Шумейко, злочинну схему організували двоє власників приватних клінік у Києві та Харкові, які залучили до «бізнесу» ще десятьох спільників – адвоката, перекладача, менеджера та медперсонал.

«Для реалізації плану фігуранти вербували українських жінок, які опинилися у скрутному матеріальному становищі. Так, підшукавши кандидатури майбутніх сурогатних матерів, вони організовували штучне запліднення за допомогою послуг анонімного донора. Після виписки з клініки жінка у супроводі кількох фігурантів йшла до РАЦСу, де вказувала іноземця-замовника як батька, тим самим вносячи недостовірні відомості в офіційні документи, та надавала дозвіл на виїзд дитини за кордон. У разі відмови, фігуранти залякували та погрожували жінкам», – розповів Дмитро Шумейко.

На Закарпатті затримали організатора торгівлі дітьми (Відео)

У ході спецоперації правоохоронці встановили, що підозрювані за надання своїх послуг підписували контракти з іноземцями, згідно яких вартість «послуг» становила від 50 до 70 тисяч євро. Натомість породіллям обіцяли 12 тисяч євро, але в більшості випадків їх не виплачували. 

Під час оформлення документів та чергової спроби вивезти новонароджену дівчинку поліцейські затримали у місті Харкові замовника – громадянина іншої держави.

«Нам відомо про щонайменше 9 немовлят, яких незаконно вивезли за межі нашої держави. Зараз у співпраці з іноземними колегами ми встановлюємо подальшу долю цих діток», – зазначив керівник столичного главку.

Правоохоронці провели понад 40 обшуків за адресами медзакладів у Києві та Харкові та за місцями мешкання фігурантів, у результаті яких вилучили комп’ютери, мобільні телефони, чорнові записи, флеш носії та медичну документацію.

Слідчі розпочали кримінальне провадження за ч. 4 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення організованою групою осіб), ч. 3 ст. 149 (торгівля людьми) та ч. 1 і 2 ст. 255 Кримінального кодексу України (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній). Усім 12 фігурантам повідомлено про підозру. Їм загрожує позбавлення волі на строк від 8 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии