“Мрія педофіла” і “Дешева хвойда”: на харківський бар подали заяви в поліцію через сексистські назви коктейлей

Журналісти харківських медіа “Накипіло” і “Люк” подали заяви до поліції і Держспоживслужби на місцевий коктейль-бар “Поза зоною”, який виклав на своїй Instagram-сторінці меню із сексистськими та дискримінаційними назвами. Про це повідомили в Інституті масової інформації.

Бар відкрився кілька місяців тому в будівлі Харківського національного академічного театру опери та балету імені Лисенка. У меню серед назв напоїв можна побачити такі: “Мрія педофіла”, “Приниження”, “Інцест”, “Насмоктала”, “Врот”, “Глибока глотка”, “Повія”, “Зґвалтований”, “Медова с*чка” і “Дешева хвойда”. 

Описуючи коктейль “Насмоктала”, автори пишуть: “Легкий присмак тростини з ароматним як д… твоєї першої мулатки [закреслено] смаком маракуї та ананасом”.

Коктейль “69” описано як “незабутній як зґвалтування [закреслено] смак апельсину та персику з в міру терпким післясмаком”. 

Як зазначили представниця Інституту масової інформації, людей, які обурилися в соцмережах таким контентом, заклад звинуватив у тому, що вони “не розуміють жартів”. Свої дії співробітники бару виправдовують волонтерською діяльністю.

У  заяві до Головного управління Націполіції і Держспоживслужби журналісти звертають увагу на порушення частини 1 статті 8 Закону України “Про рекламу”, згідно з якою забороняється “вміщувати твердження, які є дискримінаційними за ознаками походження людини, її соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, ставлення до релігії, за мовними ознаками, родом і характером занять, місцем проживання, а також такі, що дискредитують товари інших осіб”. Крім того, йдеться в заяві, відповідно до ч. 3 ст. 7 вищезгаданого закону, реклама не має містити інформації або зображень, які порушують етичні, гуманістичні, моральні норми, нехтують правилами пристойності.

У Харківській області авторів реклами російською мовою оштрафували на 160 тисяч

Якщо органи Держпродспоживслужби погодяться з висновками заявників, вони можуть накласти штраф у розмірі 10 мінімальних заробітних плат.

На момент публікації меню і коментарі зі сторінки закладу видалили.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии