Начальнику окупаційної “міліції” Балаклії дали 14 років тюрми: на суді свою провину не визнав

Київський райсуд Харкова визнав винним у колабораційний діяльності начальника “народної міліції Балаклії” часів окупації та призначив покарання у виді 14 років позбавлення волі із забороною займати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування та правоохоронних органах України строком на 11 років з конфіскацією всього майна. Про це стало відомо з вироку суду.

Як дізнався Харківський антикорупційний центр, мова йде про Олега Калайду.

Слідство встановило, що з червня по 2 вересня 2022 року Калайда добровільно займав різні посади в незаконному правоохоронному органі “Балаклейский отдел полиции Изюмского района управления внутренних дел временной гражданской администрации Харьковской области”. Спочатку Калайда був прийнятий на посаду “следователя следственного отдела”, а в подальшому був призначений “исполняющим обязанности начальника “народной милиции Балаклії”.

У серпні 2022 року “Балаклейский отдел полиции Изюмского района УВД ВГА Харьковской области” перейменували на “пункт полиции № 1 (дислокация пгт Балаклея) УВД ВГА Харьковской области”, а Калайду призначили його начальником.

“Начальник” здійснював роботу із залучення громадян до роботи у незаконному правоохоронному органі, організував та приймав особисту участь у відборі кандидатів на роботу, затверджував внутрішні організаційні документи, організував службову діяльність та матеріально-технічне забезпечення підлеглих працівників, приймав участь у нарадах за участі представників окупаційних органів влади та представників збройних сил рф.

Встановлено також, що 2 вересня 2022 року голова “военно-гражданской администрации Харьковской области” Віталій Ганчев призначив Калайду “исполняющим обязанности начальника Балаклейского территориального управления Изюмской ВГА Харьковской области”. На цій посаді  Калайда залишався тиждень, до деокупації міста.

Допитаний у суді Калайда свою провину не визнав, надавати покази відмовився, під час судових дебатів зазначив, що за відсутності вільного вибору він перебував у стані крайньої необхідності.

Два свідки підтвердили, що спілкувались з Калайдою щодо працевлаштування в “народній міліції” Балаклії і їм було відомо, що він очолює цей “орган”.

“Суспільне.Харків” поспілкувалося із захисником Калайди, Віктором Євстігнєєвим.

“Окупація була настільки стрімкою, що підзахисний не зміг виїхати з Балаклії, не зміг вивезти свою родину. Він і до моменту окупації був у Балаклії людиною, яку всі знали, знали, які посади він обіймав до пенсії, тому після звернення до нього окупаційної влади, після того, як кажуть у тих фільмах, як йому зробили пропозицію, від якої не можна було відмовитися, він і вчинив ці дії”, — каже Євстігнєєв.

Калайда був чи не першим з колаборантів і точно найбільш “статусний”, кого затримали під час контрнаступу ЗСУ у Харківській області у вересні 2022 року. Його знайшли 10 вересня у Куп’янську, куди він, переховуючись, переїхав із Балаклії. Разом із Калайдою затримали двох кадрових російських військових та чотирьох “мобілізованих” з “ОРДЛО”.

За даними програми “Слідство Інфо”, Калайда був давнім колегою Віталія Ганчева: працював в українських правоохоронних органах у Балаклії майже 20 років, до 2015 року, а потім влаштувався керівником служби безпеки на підприємстві “Курганський бройлер”. Ще в сiчнi 2022 року Калайда шукав роботу.

Троє колишніх харківських правоохоронців: Ганчев, Калайда та Орловський

ХАЦ вдалось знайти світлину Калайди у формі, датовану 2014 роком, під час одного з мітингів проросійських організацій в Харкові (заголовне фото).

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии