Одеські псевдоволонтери обдурили 6 громадян на 130 тисяч гривень (Фото, Відео)

Поліцейські Одещини викрили злочинну групу псевдоволонтерів, які обдурили 6 громадян на 130 тисяч гривень. Зловмисники обіцяли доставити військовослужбовцям автомобіль, якого насправді не мали, а потім просили гроші на пальне.

За даними поліції, організатором шахрайської схеми був житель Одеси, який завербував у свою банду двох знайомих. Зловмисники під виглядом волонтерів, які нібито знаходяться за кордоном, телефонували представникам місцевої влади, духовенства, волонтерських організацій та пропонували передати безкоштовно на потреби ЗСУ позашляховик.

Надалі, спілкуючись з потенційними жертвами, вони просили кошти нібито на паливо або ремонт, аби транспорт доїхав до пункту призначення. Введені в оману громадяни перераховували на вказані псевдоволонтерами рахунки гроші.

Харківські слідчі викрили псевдоволонтерів, які продавали авто, завезені під виглядом гуманітарної допомоги

Щоб потерпілі не мали сумніву щодо благодійних намірів аферистів, під час телефонних розмов ті створювали відчуття, ніби автівка вже в дорозі – шум завантаженої проїзної частини, сигнали транспортних засобів тощо.

У такий спосіб «благодійникам» вдалося ошукати 6 довірливих громадян та заволодіти їхніми грошима у розмірі більше ніж 130 тисяч гривень. Кошти вони знімали з банківських рахунків, ділили між собою та витрачали на власні потреби.

Не дочекавшись обіцяного автомобіля, ошукані громадяни почали звертатися у поліцію.

За силової підтримки батальйону поліції особливого призначення ГУНП в Одеській області поліцейські затримали правопорушників у процесуальному порядку. В ході проведених санкціонованих обшуків правоохоронці вилучили у фігурантів гроші, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки та інші речі, що становлять інтерес для слідства.

Фішингові СМС від імені поштових сервісів: як не стати жертвою шахраїв

За наявності достатніх доказів, зібраних поліцейськими, слідчі під процесуальним керівництвом Одеської обласної прокуратури повідомили фігурантам про підозру за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України, а саме у заволодінні чужим майном шляхом обману, тобто шахрайстві, вчиненому повторно, в умовах воєнного стану, за попередньою змовою групою осіб.

Максимальне покарання, яке тягне за собою санкції цієї статті, – позбавлення волі на строк до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Двом підозрюваним суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а одному – цілодобовий домашній арешт.

Слідство триває.

Комментарии