Оновлені правила дорожнього руху: головні зміни для водіїв в Україні

Україна впроваджує нові норми Правил дорожнього руху (ПДР), які наближають країну до стандартів Євросоюзу. Ці зміни стосуються різних аспектів дорожнього руху, включаючи використання ходових вогнів, перевезення дітей, та маркування для навчальних транспортних засобів.

Ввімкнення ходових вогнів поза містом: Раніше водіям потрібно було включати ходові вогні або ближнє світло фар поза населеними пунктами навіть у світлий час доби в період з 1 жовтня по 1 травня. Однак з 20 жовтня 2023 року це правило було скасовано, і тепер усі авто мають рухатися з увімкненими ходовими вогнями, незалежно від часу доби та року.

Норма ПДР набула чинності 25 жовтня 2023.

Маркування для навчальних транспортних засобів: Уряд вніс зміни до термінології та зовнішнього вигляду знаків для навчальних транспортних засобів. Термін “Учбовий транспортний засіб” було замінено на “Навчальний транспортний засіб.” Розпізнавальний знак у формі літери “У” змінено на трикутник з червоними гранями та літерою “Н” всередині на білому тлі. Ці зміни набудуть чинності у квітні 2024.

Україна змінює ПДР: головні нововведення, про які має знати кожен водій

Депутат Харківської облради виграв суд у прокуратури: йому мають виплатити понад пів мільйона гривень компенсації

Перевезення дітей: Правила перевезення дітей також були посилені. Діти зростом до 150 см повинні перебувати в спеціальному автокріслі з пасками безпеки. Перевезення дітей зростом до 150 см на задньому сидінні мопедів та мотоциклів заборонено. Доцільність перевезення дітей без автокрісла допускається лише в певних типах транспорту та за визначених умов.

Перевезення дітей без автокрісла допускається в таких транспортних засобах:

  • що здійснюють регулярні, регулярні спеціальні та нерегулярні пасажирські автобусні перевезення, за умови дотримання встановлених цими Правилами обмежень швидкості руху;
  • спеціалізованих санітарних автомобілів бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги, оперативних транспортних засобів Міноборони, МВС, Національної поліції, ДСНС, Держприкордонслужби, Служби безпеки, Управління державної охорони під час виконання ними невідкладного службового завдання.

Ці зміни набули чинності 25 жовтня 2023.

Заборона зупинки поза межами спеціальних зон: Зміни до ПДР також включають уточнене маркування для зон, де дозволено зупинку на автомагістралях. Водіям заборонено робити зупинку на ділянках дороги, де відсутні відповідні знаки про дозвіл на стоянку. Ця норма набула чинності 25 жовтня 2023 року.

Йдеться про наступні дорожні знаки:

  • 5.42.1 – “Місце для стоянки”;
  • 5.42.2 – “Місце для стоянки поблизу зупинок маршрутних транспортних засобів”;
  • 5.42.3 – “Місце для стоянки вантажного автомобіля, фургонів тощо, виключно на час, необхідний для розвантаження/завантаження”;
  • 5.43 – “Зона стоянки”;
  • 6.15 – “Місце відпочинку”.

Комментарии