Організація “Трибунал проти Путіна”: зафіксовано понад 50 тисяч випадків воєнних злочинів російських військ

Правозахисна організація “Трибунал проти Путіна” детально реєструє випадки воєнних злочинів, спрямованих проти мирного населення починаючи з 2014 року. У їх базі даних фігурує понад 50 тисяч інцидентів, які охоплюють убивства, викрадення, тортури та сексуальне насильство.

Цю інформацію надала Нобелівська лауреатка миру Олександра Матвійчук під час свого виступу на Конгресі культури, що мав місце у Львові.

Вона підкреслила, що “Трибунал проти Путіна” фіксує життєві історії людей, які пережили страхіття війни. Організація докладає зусиль, щоб задокументувати події, які відбулися, та звернути увагу на переживання жертв. Матвійчук додала, що навіть інтернаціональне гуманітарне право не в змозі передати всю глибину та важливість цього досвіду.

За дев’ять років роботи правозахисниці, документуючи воєнні злочини, наголосили, що дуже часто не вистачає слів, щоб відобразити реальність, яку переживають українці. Перші групи ініціативи були відправлені до Криму, Донецької та Луганської областей в лютому 2014 року. Вже з перших днів фіксували викрадення, зґвалтування, катування та вбивства мирних громадян.

Матвійчук зауважила, що серед цих випадків є і сексуальне насильство під час війни, яке залишає глибокий слід на жертвах. Це пристрасть до терору та намагання отримати контроль над регіоном. Навіть сповідь жертв сексуального насильства, як правило, викликає сором, і це ускладнює їхню психологічну та емоційну реабілітацію.

“Зараз тут пустка”: голова громади показав, як виглядає село на Харківщині в кількох кілометрах від кордону з РФ (Фото)

Найголовнішим завданням ініціативи є покарання тих, хто скоїв ці злочини. Вчинені російськими військами страшенні злочини у різних країнах, таких як Чечня, Молдова, Грузія, Малі, Сирія та Лівія, залишилися безкарними. “Трибунал проти Путіна” вірить, що покарання для винних — це необхідний крок у забезпеченні справедливості.

“Непокаране зло зростає. Якщо нацистські злочинці були покарані на Нюрнберзькому трибуналі, то радянський тоталітарний ГУЛАГ ніколи не був ані засуджений, ані покараний. І тепер зло постійно повертається. Знищеним півмільйонним Грозним, російським бомбардуванням Алеппо, стертим вогневим валом Маріуполем та тілами убитих людей на вулицях Бучі. Світ звик до поступок авторитарним режимам. Вони десятиліттями продовжували тиснути руку російському керівництву, будувати газопроводи та вести бізнес. Ми мусимо розірвати це коло безкарності. Життя кожної людини має значення. Кожна людина, яка постраждала від російської агресії, повинна мати шанс на справедливість”, — зазначила Матвійчук.

Комментарии