Правоохоронець з Сум продавав інформацію зі спеціальних баз даних: йому загрожує до 6 років в’язниці (Фото)

ДБР завершило досудове розслідування щодо правоохоронця з Сум, який звинувачується у продажу конфіденційної інформації з закритих баз даних. Обвинувальний акт був направлений до суду.

Працівники ДБР спільно з ДВБ Нацполіції та СБУ встановили, що зловмисники створили чат-бот в одній з соціальних мереж, де торгували конфіденційною інформацією про громадян України. За плату, клієнти могли отримувати різну інформацію, включаючи дані про перетин кордону, володіння майном та інше. Оплата проводилася криптовалютою, а середні ціни становили 200 доларів США за мінімальний обсяг інформації.

На Харківщині до 10 років тюрми засуджено керівницю фіктивного “пенсійного фонду” окупантів

Коли власники чат-бота отримували замовлення на конкретну особу, вони зверталися до правоохоронця, який отримував доступ до закритих баз даних та копіював потрібну інформацію.

Правоохоронець, який виконував це завдання, звільнений з Національної поліції України та обвинувачується у несанкціонованому копіюванні інформації, що призвело до її витоку. Його очікує можливе позбавлення волі на строк до 6 років згідно з частиною 2, 3 статті 362 Кримінального кодексу України.

Організатори цього нелегального бізнесу також є об’єктом розслідування, яке ведеться окремо.

Процесуальне керівництво здійснює Сумська обласна прокуратура.

Комментарии