Правозахисник Євген Захаров направить гроші Премії Гавела на постраждалим від катувань

Правозахисник Євген Захаров, який був одним із номінантів на Премію Вацлава Гавела, вирішив віддати свою частку премії на допомогу постраждалим від російських катівень.

Про це повідомили у Харківській правозахисній групі.

У вересні 2023-го року директор Харківської правозахисної групи потрапив до трійки номінантів Премії Вацлава Гавела, яку присуджує Парламентська асамблея Ради Європи за видатні досягнення у захисті прав людини. Серед інших номінантів: польська активістка та адвокатка Юстина Виджинська та турецький політв’язень Осман Кавала, який і був оголошений лавреатом премії під час церемонії у Страсбурзі. Однак, 18-го грудня ПАРЄ повідомила, що Осман Кавала вирішив розділити грошову нагороду 60 тисяч євро порівну між трьома номінантами. Дружина Османа Кавали, Айше Бугра, у своїй промові присвятила премію “правозахисникам та активістам громадянського суспільства, які захищають права людини та основні свободи, часто ризикуючи життям і піддаючи себе переслідуванням та незаконним затриманням”.

Отже, українець Євген Захаров та полька Юстина Виджинська отримають по 20 тисяч євро.

Захаров розповів, що планує використати 20 тисяч євро на встановлення імплантів людям, яким вибили зуби у російських катівнях на окупованих територіях. Крім того, він також направить частину коштів на допомогу прифронтовим лікарням у Харківській та Сумській областях.

“Я дуже зворушений шляхетним рішенням турецького правозахисника, який відбуває пожиттєве ув’язнення, спрямувати по третині коштів від суми премії двом іншим номінантам премії Вацлава Гавела. Ці кошти я використаю виключно для допомоги тим, хто серйозно постраждав від російських окупантів”, — зазначив Захаров.

Харків отримає чергову партію громадського транспорту від міст-побратимів

За його словами, наразі є близько 10 людей, які потребують імплантів після катувань у російських катівнях. Захаров планує звернутися до українських лікарів-стоматологів із проханням надати безкоштовні послуги цим людям.

Крім того, Захаров планує направити частину коштів на допомогу прифронтовим лікарням у Харківській та Сумській областях. Зокрема, він планує придбати медичне обладнання та медикаменти.

“Я вважаю, що ідеали Вацлава Гавела, який був великим борцем за права людини, актуальні сьогодні як ніколи. У сучасній Україні також є люди, які потребують захисту від свавілля влади”, — наголосив Захаров.

Він також додав, що планує продовжувати свою правозахисну діяльність та боротися за права людини в Україні.

Комментарии