«Продавали» немовлят по всьому світу: судитимуть засновників репродуктивної клініки з Харкова

Українські прокурори скерували до суду обвинувальний акт проти групи осіб, які, за словами слідчих, «виготовляли та продавали» новонароджених дітей на замовлення. Як повідомило чеське видання Seznam Zprávy, йдеться про зловживання сурогатним материнством з метою заробітку. Головними обвинуваченими у справі є засновники Клініки професора Олександра Феськова А. М. (розташована у Харкові та Києві).

Повідомляється, що українська клініка репродуктивної медицини запропонувала послугу сурогатного материнства бажаючим із усього світу. Одна дитина коштувала близько 60 тисяч євро. Послугами користувалися навіть одинаки або одностатеві пари, які спочатку обирали донора яйцеклітини, а потім дітей народжували сурогатні матері. Зазвичай, це були малозабезпечені жінки, які за даними поліції, отримували винагороду в 10 тисяч доларів.

Українки, залучені у програму так званого «сурогатного материнства», виїжджали народжувати в Прагу, звідки діти роз’їхалися по всьому світу. Згідно з українським законодавством сурогатним материнством можуть користуватися лише подружні пари, які явно не можуть мати дітей: саме тому, за версією слідчих, пологи і реєстрація дитини відбувалися у Празі. У Чехії немає закону про сурогатне материнство, який би чітко прописував правила.

Після пологів сурогатна мама та клієнт клініки видавали себе за пару (хоча бачилися вперше в житті). Разом вони оформлювали дитину на тата, який потім летів із новонародженим додому – до Швеції, Німеччини, Іспанії чи Греції.

Будівля, де розташована клініка у Празі. Фото: Seznam Zprávy.

ОПЕРАЦІЯ «ІСПАНЕЦЬ»

Схему продажу дітей іноземцям поліція викрила у 2019 році. Міжнародне розслідування, в якому брали участь українські, чеські та шведські правоохоронці, отримало назву «Операція «Іспанець» — за національністю одного з тат, який «купив» немовля у Празі.

У грудні 2021 року в Національній поліції України повідомили, що задокументували весь ланцюг кримінальної діяльності злочинної групи. До її складу входили двоє організаторів — засновників приватної клініки. Встановлено, що зловмисники вербували малозабезпечених жінок для участі у програмі так званого «сурогатного материнства». Водночас у жодних медичних документах не йшлося про сурогатне материнство, натомість вказувалося, що немовлята народжені за стандартною процедурою. У свідоцтві про народження дітей матір’ю зазначалася громадянка України, а батьком – іноземець. У подальшому «сурогатних матерів» примушували видати себе за біологічних та оформити відмову від батьківських прав на користь іноземців.

За даними поліції, було проведено 20 санкціонованих обшуків у клініці та за місцями мешкання фігурантів. Правоохоронці вилучили документи, печатки медичних закладів, а також автомобілі преміум-класу.

За свої послуги організатори злочинної групи отримували 50-70 тисяч євро. Встановлено, що за три роки злочинної діяльності лише у Чеській Республіці вони отримали від «продажу» немовлят понад 1,2 мільйона євро.

Як сказано у матеріалах кримінального провадження, досудовим розслідуванням встановлено, що Олександр Феськов, будучи головним лікарем Центру планування сім’ї та репродукції людини професора Феськова О. М, не пізніше травня 2017 року, вирішив зорганізувати організовану групу з метою незаконного збагачення за рахунок вербування жінок, які перебувають в уразливому стані, з метою їх подальшої експлуатації під час участі в програмах комерційного сурогатного материнства з використанням стосовно них обману та уразливого стану, переміщення їх через державний кордон України до Чеської Республіки та передачу новонароджених дітей за грошову винагороду особам, у тому числі з країн із забороненим режимом сурогатного материнства, а також тим, які завідомо не відповідають вимогам Міністерства охорони здоров’я. Також заначається, що до злочинної діяльності було залучено Феськова Владислава (керівник центру сурогатного материнства), Сальнікову Ганну (юрист), Феськову Дар’ю (керівниця групи по роботі з клієнтами) та інших осіб.

Поліція повідомляла, що шістьом фігурантам були оголошені підозри за ч. 3 ст. 149 Кримінального кодексу України (торгівля людьми). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 15 років з конфіскацією належного їм майна або без такої.

НЕВІДОМА ДОЛЯ ДІТЕЙ

За інформацією видання Seznam Zprávy, долі тридцяти дітей, народжених у Празі, слідчим довелося складно відстежувати за кордоном. Якщо у звичайних випадках сурогатного материнства і новоспечені батьки, і дитина перебувають під наглядом влади, то як живуть такі діти, ніхто не перевіряє.

Підозри, що діти потрапляють до педофілів або в погані умови, не підтвердилися. Однак під час допиту батьків в аеропорту Праги поліція натрапила на тих, хто купив дитину лише тому, що хотів подарувати своїй матері онука або розглядали дитину як доповнення до розкішного способу життя. В одному випадку поліція взагалі не змогла знайти дитину — вона зникла десь у США.

У клініці професора Феськова звинувачення слідчих в тому, що займалися не допомогою безплідним парам, а лише бізнесом, який в Україні заборонений, заперечують.

«Це лише припущення, яке може бути наклепом», — відповіла клініка через чеського юриста Алену Тібітанзлову, додавши, що клініка завжди працює в рамках чинного законодавства.

Скрін з сайту Центра сурогатного материнства професора Феськова

Newsroom також звернувся за коментарем у клініку. Там заявили, що її було навмисно дискредитовано.

«Відомості, за якими було розпочато досудове розслідування, були спростовані самими ж правоохоронцями, у тому числі і за результатами проведених ДНК-тестів. Клініка зберегла своє добре ім’я, але як не дивно, справу все одно не було закрито, тому вважаємо її політично сфабрикованою. В ході розслідування були допущені надгрубі процесуальні порушення органом досудового розслідування, яким буде надана належна правова оцінка судом», – відповів керівник Центру сурогатного материнства професора Феськова Владислав Феськов.

Чеська сторона повідомляє, що прокуратура України скерувала до суду обвинувальний акт у справі, але основний розгляд ще не розпочався, оскільки зараз вирішується питання про юрисдикцію суду.

Комментарии