Росіяни підірвали дамбу Каховської ГЕС: мешканців Херсонської області евакуюють

Уночі 6 червня російськи окупанти підірвали Каховську ГЕС. Як повідомив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін, тлизько 12 години вода дістане критичного рівня. Проводиться евакуація мешканців прилеглих районів.

Президент Володомир Зеленський повідомив, що скликав засідання РНБО. За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, є загроза затоплення до 80 населених пунктів.

У Куп’янську та прилеглих селах аміаку в повітрі не зафіксовано — Синєгубов

Підрозділи Національної поліції та ДСНС Херсонської області підняті по тривозі для оповіщення та евакуації цивільного населення із потенційних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро, а саме: села Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон – острів Корабел.

Рівень води піднімається і всім, хто знаходиться у зоні небезпеки необхідно:

  • вимкнути всі електроприлади;
  • взяти документи і речі першої необхідності;
  • подбати про близьких і домашніх улюбленців;
  • виконувати інструкції рятувальників та поліцейських

У поліції попереджають: ворог намагається поширити дезінформацію, зняти із себе відповідальність за черговий злочин. Користуйтеся інформацією лише з офіційних джерел України. Довіряйте поліцейським, рятувальникам ДСНС та українським захисникам.

Станом на 07:30 повністю або частково затоплені такі населені пункти:, Тягинка, Львове, Одрадокам’янка Бериславського району, Іванівка, Микільське Токарівка, Понятівка, Білозерка, мікрорайон Острів міста Херсона. Близько 16 тисяч людей на правобережжі Херсонщини у критичній зоні.

Організовано евакуацію мешканців даних населених пунктів автобусами до Херсона, далі до Миколаєва і звідти до Хмельницького, Одеси, Кропивницького, Києва та інших. Також сформовані евакуаційні потяги до Миколаєва.

“Оцінюємо наслідки для довкілля та загрозу для Запорізької атомної електростанції. Через відсутність доступу до неї така оцінка ускладнена”, – зазначив Денис Шмигаль.

В “Укргідроенерго” заявили, що внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає.

“Неконтрольоване зниження рівня водосховища є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений. Український персонал ЗАЕС моніторить усі показники”, – повідомили в “Укргідроенерго”.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии