СБУ ідентифікувала танкістів, які обстрілювали житлові будинки на Харківщині

Співробітники Служби безпеки України встановили особи двох російських військових злочинців, які здійснювали обстріл артилерійськими снарядами по мирним житловим будинкам під час тимчасового захоплення частини Харківської області.

Про це повідомив Владислав Абдула на сторінці у Facebook.

Завдяки проведеним слідчим і оперативним заходам, СБУ з’ясувала їх особисті дані та всі обставини злочину.

Виявилося, що ці військові злочинці — 20-річні військовослужбовці російського регулярного війська: навідник-оператор танка Юрій Запорожський та його командир Микита Хлистов.

Було встановлено, що ці російські танкісти, які входять до складу 138-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади, перетнули державний кордон України 24 лютого 2022 року. Під час бойових дій на Харківщині вони брали активну участь у захопленні населених пунктів.

Зокрема, зафіксовано, що 29 квітня 2022 року, за наказом їхнього командира, навідник-оператор танка відкривав вогонь прямими пострілами з танка не менше ніж по чотири рази в приватні будинки у селі Верхня Роганка Харківської області, які не є військовими об’єктами, а були заселені цивільним населенням.

Суд виніс вирок гауляйтеру Запоріжжя: 15 років ув’язнення за зраду та організацію незаконних “референдумів”

Внаслідок цих прямих пострілів артилерійськими снарядами калібру 125 мм було зруйновано два приватних будинки та об’єкти цивільної інфраструктури. Після цього сім’ям довелося евакуюватись до інших населених пунктів.

На підставі зібраних матеріалів, слідчі Служби безпеки повідомили воєнним злочинцям про підозру за статтею 28 частиною 2 та статтею 438 частиною 1 (порушення законів та звичаїв війни вчинені групою осіб) Кримінального кодексу України.

Зараз тривають комплексні заходи для встановлення їх місцезнаходження та притягнення до відповідальності за злочини проти України.

Слідчо-оперативні дії здійснюються співробітниками СБУ Харківської області за процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури.

NewsRoom – незалежне видання, яке розвивається з 2015 року. Щодня на сайті журналісти розміщують десятки новин про життя Харкова та України. Більше інформації представлено в розділах «Новини компаній», «Бізнес», «Місто», «Їжа».

Комментарии