Соцдослідження «Ліги Сильних»: половина українців рідко зустрічається з людьми з інвалідністю

За даними “Національного соціологічного дослідження про сприйняття людей з інвалідністю в Україні”, що було здійснене на замовлення громадської спілки “Ліга Сильних”, 98% українців вважають осіб з інвалідністю повноправними членами суспільства. Однак половина опитаних майже ніколи не спілкується або не бачить таких людей у повсякденному житті.

Виконавча директорка “Ліги Сильних” Дар’я Сидоренко зауважила, що несумісність стверджень та реальної ситуації свідчить про недостатній рівень сприйняття людей з інвалідністю в українському суспільстві. Зазначено, що їх часто не бачать в громадських місцях, ресторанах та культурних закладах.

За словами Сидоренко, хоча результати мають певний позитивний момент, слід враховувати ефект соціальної бажаності в відповідях опитаних. Дослідження стане підґрунтям для подальших заходів громадських організацій та інформаційних кампаній на різних рівнях. Голова правління “Ліги Сильних” Уляна Пчолкіна висловила думку, що в Україні інвалідність асоціюється з бар’єрами та недоступністю, як підтверджують результати опитування.

У п’ятьох сімей з Харківщини в ЄС вилучили дітей через побоювання про їхню безпеку

«Коли немає бар’єрів, то людина має вибір і можливості. Хоче – іде вчитися, іде працювати. Вона має право на доступ в культурні заклади, а не стрибати через бар’єри. Коли є бар’єрність – тоді є інвалідність», – зауважила голова правління громадської спілки «Ліги Сильних» Уляна Пчолкіна.

Результати дослідження показали наступні тенденції в українському суспільстві:

  • майже 80% опитаних вважають, що розв’язанням питань людей з інвалідністю має займатись місцева влада, але люди з інвалідністю частіше покладають відповідальність за це на самих себе;
  • 71% українців визначають співчуття, як першочергову емоцію щодо цивільних з інвалідністю, самі респонденти з інвалідністю також вказали, що переважним почуттям, які відчувають до них люди, є жалість;
  • щодо військових переважає емоція вдячності – її відчуває 60% опитаних;
  • 63% визначають основною проблемою, з якою зіштовхуються люди з інвалідністю, недостатній розмір соціальних виплат, допомоги від держави та непристосованість приміщень, навколишнього середовища;
  • для переважної більшості поняття “інклюзії” – це про шкільну освіту, в інших галузях суспільства їм важко говорити про свій досвід та бачення, що свідчить про те, що українське суспільство не напрацювало досвіду взаємодії з людьми з інвалідністю;
  • люди з інвалідністю, що брали участь в опитуванні, назвали головним дискримінаційним моментом можливість вільно пересуватись за межами помешкання, неможливість доступу до об’єктів публічного простору та дискримінація при пошуку роботи та працевлаштуванні, яке здебільшого має номінальний характер для виконання квоти.

Соціологічне дослідження проводилось у серпні-жовтні 2023 року, воно орієнтоване на вивчення об’єктивної реальності ставлення українського суспільства до осіб з інвалідністю. Опитування включало дві категорії респондентів: осіб з інвалідністю (військових та цивільних) і осіб без інвалідності. Дослідження включало якісний та кількісний компоненти, проводилися глибинні інтерв’ю та фокус-групові дискусії. Кількісне опитування охопило 2000 респондентів віком від 18 років у всіх областях, за винятком тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Якісний компонент включав 48 респондентів із різних регіонів України.

Результати дослідження доступні за посиланням.

Це соціологічне дослідження входить у реалізацію проєкту “Центр експертизи у сфері прав людей з інвалідністю”, створеного громадською спілкою “Ліга Сильних” за підтримки Програми “Підтримка організацій громадянського суспільства (ОГС)” в Україні, наданої Міністерством закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії. Програма реалізується Crown Agents у співпраці з International Alert і у співпраці з Crown Agents in Ukraine.

Зазначається, що погляди, висловлені в прес анонсі, не обов’язково відображають точку зору Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії, а також партнерів – Crown Agents, International Alert та Crown Agents in Ukraine.

Детальні вимоги та інформацію про критерії та допустимі витрати можна знайти на UASupportCSO.

Комментарии