Ставили мітки розпеченим залізом: слідчі встановили особу росіянина, який катував АТОшників на Харківщині

Харківські слідчі встановили особу ката, який прийшов на Харківщину у формі російського офіцера. Підполковник армії РФ 30 Антон Поляков влаштував справжнє полювання на учасників АТО, коли його підрозділ зайшов до Ізюмського району. Про це повідомив начальник слідчого управління поліції Харківської області Сергій Болвінов.

«Позивний «Морячок» – так ката називали його підлеглі. В селищі Піски-Радьківські вони зайняли дитячий садочок, а у звичайному погребі на одному з подвір’їв облаштували катівню. В темному, вологому та холодному приміщенні людей утримували під загрозою розстрілу, вогонь відкривали без попередження, розповідають потерпілі.

Міжнародні слідчі: російська влада заздалегідь спланувала та фінансувала катівні в Херсоні

Від свідчень українців, які пройшли цю катівню, – волосся дибки. Замість імен росіяни дали людям порядкові номери, на тілі ставили мітки розпаленими залізними прутами, били палицями, погрожували відрізати кінцівки. Від кожного з них вимагали здати інших атошників, розказати про зв’язки з українськими збройними силами.

Все це відбувалося в травні минулого року – нашим слідчим вже вдалося встановити і посаду, і підрозділ головного ката. «Морячок» служить в 30-й мотострілецький бригаді центрального округу РФ. Щоб вирахувати його, ми задіяли всі можливі засоби: комп’ютерно-технічні, радіоперехоплення, розвідку за відкритими джерелами.

Антону Полякову вже повідомили про підозру – у справах, пов’язаних з катівнями, це перший такий результат.

Справу «Морячка» розслідуємо за статтею «Порушення законів та звичаїв війни», за жорстоке поводження з цивільними. Відповідати він буде за українським законодавством – а це від восьми до дванадцяти років позбавлення волі. Хочу наголосити, що наші слідчі знайшли достатньо доказів провини «Морячка», зокрема це свідчення потерпілих, і розповіді місцевих.

Поки що знайшли трьох потерпілих. Але розслідування триває – знайдемо кожного з так званої «групи «Морячка», хто катував українців», – розповів Сергій Бролвінов.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии