Студент ХНУРЕ отримав термін за “злив” інформації про переміщення та дислокацію ЗСУ

Суд визнав винним студента 2-го курсу Харківського національного університету радіоелектроніки у поширенні інформації щодо переміщення, руху та розташування підрозділів ЗСУ та призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5,5 років. Про це стало відомо з вироку Красноградського райсуду Харківської області від 9 серпня.

Харківський антикорупційний центр із порталу “Судова влада” дізнався, що йдеться про уродженця Краснограду 2004 року народження Дмитра Давидченка, якого затримали 5 жовтня минулого року.

У Харкові затримали групу велосипедистів, які виявилися коригувальниками ударів РФ

У вироку суду сказано, що обвинувачений у період з 28 червня по 5 жовтня 2022 року, перебуваючи у Краснограді, телефоном відправляв по Viber та Telegram невідомій особі інформацію про розташування військовослужбовців ЗСУ, їхнє переміщення та рух військової техніки по місту.

Наприклад, уночі 28 червня Давидченко передав дані, що вдень у Краснограді повз залізничну станцію прослідує потяг із військовою технікою, а саме з гаубицями. Також інформатор зазначив, що потяг із технікою здійснить зупинку на станції о 16:00.

Наступного дня тій же особі Давидченко повідомив місце розташування складів ЗСУ (а саме ангарів, у яких зберігається та обслуговується техніка) із можливістю їхньої ідентифікації на місцевості за координатами.

7 липня 2022 року Давидченко надав координати місцевості, де розташована нафтобаза у Краснограді.

30 серпня відправив смс-повідомлення, зазначивши координати дислокації особового складу ЗСУ.

У день свого затримання, 5 жовтня, Давидченко робив фотофіксацію місцевого військкомату.

На суді студент свою провину визнав частково та запевняв, що має проукраїнську позицію і з початку повномасштабного вторгнення рф на територію України допомагав та “донатив” Збройним Силам України.

Як пояснював Давидченко в суді, улітку 2022 року у Телеграм-каналі він натрапив на бот, куди вирішив зайти для “обміну інформацією”, у зв`язку з чим 28 червня минулого року написав, що повз залізничну станцію Краснограда прослідує потяг із військовою технікою, а саме з гаубицями. При цьому такою інформацією він начебто не володів, а просто вигадав її. Давидченко запевняв, що продовжував переписку, вигадуючи місця дислокації ЗСУ, нафтобази. 

Командири військових частин на запит слідства підтверджували точність місць дислокації підрозділів ЗСУ, які студент передавав у Телеграм-бот.

Як стало відомо ХАЦ, Давидченко закінчив Красноградський ліцей №5, вступив до ХНУРЕ, де навчався на другому курсі факультету комп`ютерної інженерії та управління за спеціальністю “Комп`ютерна інженерія”. Також згідно з інформацією з сайту Красноградської міськради, Давидченко на момент навчання у ліцеї перебував у складі Молодіжної ради при Красноградській міській раді.

У суді зазначили, що Давидченко протягом 2019-2022 років отримав кілька подяк, дипломів, грамот та відзнак, на численних олімпіадах посідав призові місця; має певні вади зі здоров`ям; офіційно неодружений, однак має малолітню доньку 2021 року народження (офіційно у свідоцтві про народження прізвищем дитини зазначено материне).

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии