Суд дозволив вийти із СІЗО депутату-підприємцю на Харківщині, який торгував пальним з дозволу окупантів

Червонозаводський райсуд Харкова дозволив депутату Шевченківської селищної ради вийти з-під варти під заставу у 53,7 тис. грн. Як стало відомо Харківському антикорупційному центру з порталу “Судова влада”, мова йде про уродженця села Раївки Шевченківської громади Куп’янського району Миколу Плутцова, якрого підозрюють у колабораційнії діяльності

Як зазначено в ухвалі суду, до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Плутцов був підприємцем та здійснював господарську діяльність у сфері лісопильного та стругального виробництва, а також інших видів роздрібної торгівлі і в неспеціалізованих магазинах.

За даними слідства, після окупації селища Шевченкове Плутцов налагодив дружні стосунки із представниками держави-агресорки і став вести бізнес у взаємодії із загарбниками. Як зазначено в ухвалі суду, Плутцов змінив сферу діяльності й отримав від окупантів так званий “патент на торговую деятельность, сферу общественного питания, сферу обслуживания населения” зі специфікацією “розничная торговля горючим”.

Слідство зазначає, що Плутцов з початку серпня до вересня минулого року реалізовував пальне на автозаправних станціях Куп’янська (вул. Студентська (Комсомольська), 14А) та Шевченкового (АГЗС Titan), господарську діяльність у яких здійснювало ТОВ “Октаніум”. Слідчі стверджують, що за можливість вести підприємницьку діяльність він щомісячно сплачував 50 000 російських рублів окупаційній владі.

В ухвалі зазначається, що в ході проведення оперативних заходів отримано інформацію, що Плутцов постійно виїжджав до країн ЄС та у зв’язку з тим, що має інвалідність, має таку можливість і зараз. 

Плутцов у судовому засіданні запевнив, що не співпрацював з окупаційною владою, не підтримував агресію іншої держави, лише надавав допомогу у вигляді палива, газу та продуктів харчування мешканцям Шевченкового з метою уникнення гуманітарної катастрофи. Підтвердив, що має можливість виїжджати за межі України, оскільки йому встановлено 2 групу інвалідності, і у грудні 2022 року він виїжджав у США до своєї доньки, але повернувся до України.

Прокуратура просила задовольнити клопотання щодо тримання Плутцова під вартою.

Захисники Плутцова додали, що підозрюваний є почесним громадянином Шевченківщини. Плутцов також на виборах 2020 року обрався і до Куп’янської райради від партії “Блок Світличної “Разом!”, але зараз зазначений лише як депутат Шевченківської селищної ради. Плутцов є також учасником бойових дій в Афганістані.

Протягом 2020-2022 років бюджетні організації уклали з Плутцовим-підприємцем договорів на 775 000 грн. щодо поставок різних матеріалів, товарів у рамках публічних закупівель.

Прокуратура подала апеляційну скаргу на ухвалу суду. Розгляд апеляції відбудеться 26 вересня.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии